Поповић: Ријешити проблем збрињавања радиоактивног отпада

До краја овог мјесеца биће завршен документ за који је задужен Правни тим за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из Нуклеарне електране „Кршко“ на локацији касарне „Черкезовац“ на Трговској гори у Хрватској.

Правни тим је формиран касно, али још постоји неколико могућности да БиХ уради како би спријечила Хрватску да одлаже радиокативни отпад у близини границе са БиХ, изјавио је Витомир Поповић, замјеник предсједника Правног тима.

– БиХ би могла да тужи Хрватску због одлагалишта радиокативниог отпада – навео је Поповић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Он је додао да би се требале ангажовати и многе институције да ријеше то питање, као и да се предузму одређени правни кораци.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране „Кршко“ одлаже у касарни „Черкезовац“ на Трговској гори, у хрватској општини Двор, на самој граници са БиХ.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар