СРАМАН ПОТЕЗ: Кустурици због сарадње са Русима одузели награду!

ЧЕШКИ филмски фестивал „Фебиофест“ одузео је почасну награду „Кристијан“ режисеру Емиру Кустурици.

Разлог за овај потез Чеха је чињеница да је српски редитељ прихватио сарадњу са Централним академским позориштем руске армије.

Кустурица је награду добио 2017. године за допринос светској кинематографији. Иницијатор одузимања награде прослављеном српском режисеру је почасни председник и оснивач фестивала, режисер Феро Ферич.

Емир Кустурица за „Новости“ каже да се те награде не сећа, али да се сећа Ферича као кроз маглу, пошто је студирао у Прагу у исто време кад и он.

– То је један овако бескарактерни тип, што сада показује и у интерпретацији моје функције и моје улоге и у животу и ономе што радим. Дакле, ја нисам руководилац Театра армије Русије, некадашњег Театра Совјетске армије које има један веома занимљив и огроман простор, где сам преговарао последња три месеца да поставим на сцену као редитељ три театарске верзије мојих филмова. Прво би био филм „Дом за вешање“, који сам већ поставио у Бастиљи, „Живот је чудо“ и као трећи евентуално неки руски филм. Дакле, разговарали смо о могућем ангажману, а ја нисам никакав руководилац тог театра, нити се одричем могућности да у будућности поставим представе о којима сам разговарао са тамошњим ауторитетима. Дакле, сродност речи директор што значи најчешће на енглеском режисер, и директор што у другом смислу значи менаџер, руководилац. Лако се проверава да ја нисам никакав руководилац тамо него сам преговарао о могућим театарским поставкама, односно о спектаклима које бих поставио, што је необично пошто бих филм претворио у оперу. Тај Феро Фенич који ми је одузео ту награду које се не сећам, он као и сви који су почели да лове вештице, њихова идеја и дубоко идеолошко орање, односно идеолошка припадност или сексуална или било која, онда надјачава људску. Дакле све се базира на лажи и погрешној информацији – рекао је Кустурица за „Новости“.

Ферич је рекао, он се и пре пет година противио да Емир Кустурица добије награду. Тада му је засметало што има „склоност да се диви тоталитарним вођама и подржава их“.

– Фестивал је настао након плишане револуције и веома смо привржени тим вредностима и оне су основ овог фестивала – рекао је Фенич. – Ниједно уметничко дело не може да се одвоји од тих вредности. Руководство фестивала ме тада није послушало. Сада опет тражим од „Фебиофеста“ да му почасну награду „Кристијан“ одузме.

Ову одлуку поздравио је и директор „Фебиофеста“ Камил Спачил. Фенич се овде није зауставио, па је позвао и остале фестивале из ове земље да Кустурици одузму награде. И овде је поновио да је неприхватљив Кустуричин потез да стане на чело позоришта руске армије.

Novosti.rs
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар