Срамна прослава проглашења независности тзв. Косова у Београду – Да ли је ЕУ била домаћин скупа?

Приштина је обележила годишњицу једностраног проглашења независности, а ове године она је први пут обележена и у Београду.

Тиме се похвалио народни посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери на свом Фејсбук налогу.

„Ово је први пут од отварања канцеларије официра за везу да је дан независности прослављен у Београду“, похвалио се Камбери уз објављене фотографије.

Остало је, међутим, нејасно где се налази просторија „окићена“ заставом такозваног Косова у којој је пријем организован.

Према Бриселском споразуму из 2013. године Београд и Приштина договорили су да размене официре за везу. Према том договору, седиште српског представника налази се у просторији мисије Европске уније на КиМ, док је седиште приштинског официра за везу такође у канцеларији ЕУ у Београду.

Зато се и претпоставља да је ова прослава организована управо у канцеларији Европске уније у Србији.

Судећи по објављеним фотографијама, домаћин пријема био је официр за везу Приштине у Београду Јетиш Јашари, који је дочекивао званице.

Међу званицама били су председница Хелсиншког одбора Соња Бисерко, директор Форума за етничке односе Душан Јањић, те бивши председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа који се истакао поруком да је „на позив амбасадора Јатиша Јашарија“ организована прослава годишњице.

Догађају је присуствовала и саветница премијера привремених приштинских институција Ардита Синани.

„Посебна је била прослава 15. годишњице независности ‘Косова’ у Београду. Веома значајна симболика. Управо зато ће признање реалности од главног града Србије за ‘Републику Косово’ бити шанса за демократизацију Србије“, написала је Синани на Фејсбуку.

Како је додала, „признавање реалности“ Србије и „поштовање принципа реципроцитета мањинских права у одређеним државама“ гаранција за дугорочни мир на Западном Балкану.

Политичар из Прешева и некадашњи председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа уз фотографије са скупа написао је поруку: „Посебна емоција, срећно ‘Косово’“

Како је навео, поред представника из „Прешевске долине“, скупу су присуствовали представници међународних дипломатских мисија и представници цивилног сектора у Београду.

Некадашњи министар за КиМ Горан Богдановић поручио је да ћемо окретањем главе од оваквог скандала само помоћи сепаратистичким тежњама Албанаца на југу Србије, те да је неопходно реаговати и никада више не дозволити овако нешто на територији државе.

„Ако је прослава одржана у њиховим просторијама, мора се упутити протестна нота Европској унији, јер канцеларија за везу се налази у седишту ЕУ. Не сме да се дозволи на било који начин слична провокација у будућности, јер Србија није признала тзв. Косово и не може се славити независност на њеној територији“, навео је Богдановић за РТ Балкан.

Петковић: Скуп не може бити званичан

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да се ради о провокацији Приштине, те да не постоји Канцеларија за везу, већ само официр за везу чији се радни простор налази у канцеларији Делегације ЕУ.

„Овај скуп је организован у дневној соби приватног стана који изнајмљује приштински официр за везу и то не може бити званично“, навео је Петковић.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је за РТ Балкан да овакве „манифестације“ не само да су злоупотреба официра за везу, већ су и велика провокација и увреда за сваког грађанина Србије.

„Према мојим сазнањима, прослава се одржала у приватном стану. Свакако је у питању злоупотреба положаја официра за везу, који је искористио ситуацију да направи тешку провокацију и да увреди све грађане Србије. Очигледно је да им апетити расту и да имају све већу жељу да провоцирају и злоупотребљавају договоре из Брисела“, казао је Дрецун.

Јањић: Догађај није био тајан

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић потврдио је за РТ Балкан да је присуствовао овој прослави, али није желео да открије тачну локацију скупа.

„Тај скуп није био тајан, био је то јаван и пријављен скуп, који је био обезбеђиван. Скуп је био у простору који официр за везу користи у те сврхе. Као што сам пре 15 година био на прослави једностраног проглашења Косова у Приштини, тако сам и сада био на прослави 15 година једностраног проглашења независности, јер у свим међународим документима то се зове једнострано проглашена независност“, каже Јањић.

Он за РТ Балкан каже и да су међу званицама били представници страних амбасада „на нивоу који приличи, не на нивоу амбасадора“, представници цивилног друштва као што су он и Соња Бисерко, као и људи из пословног света и припадници албанске мањине из централне Србије, те амбасадор Албаније у Београду.

РТ Балкан
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар