АКТУЕЛНО:

Србија и Република Српска ће заједно славити Дан српског јединства и годишњицу „Невесињске пушке“

„Невесињска пушка“ се обележава у знак сећања на 1875. годину, када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе се обележава 15. септембра као сећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић и министри рада и здравља Републике Српске Душко Милуновић и Алено Шеранић, сагласили су се данас у Источном Сарајеву да Србија и Републике Српске треба убудуће заједнички да обележавају годишњице „Невесињске пушке“ и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, преноси Спутњик.

„Невесињска пушка“ се обележава у знак сећања на 1875. годину, када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе се обележава 15. септембра као сећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, пренео је Танјуг.

Идеја о заједничком обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе је изнета након састанка председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године, а први пут је био обележен 15. септембра те године.

Извор: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар