АКТУЕЛНО:

Србија се налази у узлету епидемије и убрзаном преношењу

Епидемиолог др Предраг Кон је на конференцији Кризног штаба о коронавирусу рекао да је крајње време да се престане са контактима. Истиче да се Србија налази у узлету епидемије и убрзаном преношењу. Заменица директора „Батута“, др Дарија Кисић Тепавчевић, наводи да сада може да се каже да „тестирамо, тестирамо и тестирамо“.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је регистровано укупно 1.908 потврђених случајева коронавируса. Тестирано је 959 особа, од којих су 284 позитивне. Хоспитализоване су 1.082 особе, а 88 људи се налази у привременој болници на Сајму. На респираторима је 98 људи. Још седам умрлих, укупно 51 особа.

„Проценат смртности је 2,67 у односу на укупан број заражених“, навео је Кон.

Према његовим речима, јасно се види пета недеља и да након јучерашњег предаха имамо повећање броја мртвих и заражених.

„Што несумњиво указује да се налазимо у узлету епидемије и убрзаном преношењу које јесмо очекивали, али које нам јасно даје до знања да је неопходно да се чвршће придржавамо онога што смо донели, а то је да смањујемо контакте што више, јер другог излаза немамо“, нагласио је Кон.

Примарна здравствена заштита, каже, преузима тежиште борбе, јер ће се већина оних са лакшом инфекцијом тестирати у амбулантама за ковид.

„Успећемо да на тај начин откријемо оне лакше оболеле који су преносиоци и да их изолујемо“, нагласио је Кон.

 

Болест не познаје границе

Заменица директора „Батута“ др Дарија Кисић Тепавчевић наводи да је више пута истицано да ова болест не познаје границе.

„Оболевају сви они који су били изложени. Не би требало да износимо податке због сваког појединца. Ми у министарствима имамо особе које су позитивне, и оне се налазе у стабилном стању. Сваки појединац у нашој држави који је позитиван подједнако нам је важан“, навела је Кисић Тепавчевићева.

Предраг Кон је навео да нема података да се у болници Народни фронт код заражених стање погоршало. За КБЦ „Драгиша Мишовић“, такође указује, нема податке да је било нечег посебног.

„На Бежанијској коси је било на хематологији шест пацијената који су тестирани и код једног је констатован ковид 19. Он је издвојен и са акутном леукемијом је наставио тамо да се лечи. Троје је још имало клиничке знаке и на рендгенолошкој ЦТ слици показано је да има сумње на ковид 19, иако су налази били негативни и они су одвојени на делу ендокринологије“, казао је Кон.

Због такве ситуације, напомиње, тестирано је још десет здравствених радника.

 

Тестирање само уз лекарске индикације

„Код три медицинске сестре и три лекара је констатовано да су позитивни. Они су издвојени, њихови контакти се прате и биће додатно тестирани ако покажу било какве симптоме. То је нон-ковид болница. У овој ситуацији, када имају негативне пацијенте, а понашају се као да су заражени, они немају заштитну опрему као да су болнице за ковид, па је договорено да траже додатна средства због такве ситуације“, нагласио је Кон.

Кисић Тепавчевићева наводи да је у Општој болница у Ваљеву 11 здравствених радника позитивно и 180 особа се налази у кућној изолацији.

„Оне још нису тестиране јер још није период када треба да се тестирају. Када истекне кућна изолација, тада ће бити тестиране. У Ћуприји је 40 здравствених радника позитивно, од којих је седам хоспитализовано. У тој болници је 880 запослених. Прерасподелом у оквиру одређених одељења могуће је организовати несметани рад службе“, навела је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, концепт масовног тестирања није био најсрећније стручно изражен.

„Радимо како смо и планирали, по индикацијама које јесу проширене, али не на лични захтев, него само уз стриктно лекарске индикације. Тестирање зависи искључиво од фактора када је проузроковач ушао у популацију. У неким земљама се тестирања плаћају, па имамо случајеве да се неко тестира и сваки дан“, казала је Кисић Тепавчевићева.

Индикације, додаје, могу бити проширене и то код оних особа које не испољавају симптоме, али за које се сумња да су резервоари инфекције.

 

Три групе за тестирање

Др Предраг Кон наводи да су одређене групе за тестирање према приоритетима.

„Прво хоспитализовани, па здравствени радници, па у примарној здравственој заштити, они са преко 38 степени, па они са контактима. Данас је почело, али то још раде епидемиолошке екипе и прикупљају узорке. Надам се да то ће од почетка недеље то да ради примарна здравствена заштита“, навео је Кон.

Имамо групу оних који имају изражене компорбидитете и који су осетљиви.

„Свака повишена температура код тих особа је индикација за узимање бриса и један од симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање“, додаје Кон.

Све ризичне групе се, истиче, сматрају посебно значајним, али припадају другој групи.

„У трећој су тек они који допутују и путници у међународном саобраћају. Те групе су направљене због поступног увођења проширеног тестирања или како смо на почетку звали – масовног“, навео је Кон.

 

На лето тестови о присуству антитела

Указује да у општој популацији тест има смисла радити кад тек прође све, кад прође епидемија.

„Онда ћемо радити током лета испитивање присуства антитела. Ту се узима репрезентативни узорак са различитих територија Србије и испитује присуство антитела. Они који имају антитела они су добили имунитет, и имаћемо заиста стање, а нећемо само процењивати. Различита су очекивања, има оних који причају да је јако распрострањено, а има и оних који кажу да је пет до десет пута више од онога што је откривено. Истина је ветроватно негде између“, навео је Кон.

Та истина, каже, служи нам за будућност, али испланирано је и како ће се узимати.

„На тај начин се добија серопреваленција, односно тачан број оних који су заштићени“, казао је Кон.

Масовним тестирањем се откривају извори инфекције како би се ставили у изолацију.

„Сада је прави тренутак. Ништа нисмо закаснили, ако кренемо сада – нисмо. Закаснићемо ако пустимо сада ову пету и шесту недељу да се развије до максимума. Тестирали се или не, све зависи од наших контаката. Поготово појединци добро знају да ли су били у контакту или нису. Неконтролисани контакти могу да се десе у куповини или кад идете у групама а не знате да ли је неко заражен или не“, нагласио је Кон.

 

Крајње време да престанемо са контактима

Наглашава да је крајње време да престанемо са контактима и да не дамо овом вирусу да се слободно преноси.

„Сада уочавамо пораст онога шо је било пре пет до седам дана. А да бисмо видели да ли пада, требало би то да видимо за пет до седам дана. Ако се то деси, значиће да мере дају резултате“, казао је Кон.

Кисић Тепавчевићева истиче да укупан број тестираних није индикатор здравственог система ако имате земље где је широко тестирање за оне који желе да се тестирају и плате за то, а с друге стране, имате организован приступ где су бесплатна тестирања и где је искључиво за особе за које се процени да су у ризику.

„То зависи и када је вирус дошао у једну популацију. Можемо да кажемо да сада тестирамо, тестирамо и тестирамо“, нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Стање на терену ће, додаје Кон, бити све боље и боље.

„Ако антибиотик помаже, то значи да то није вирусна инфекција. Није ни могуће да мењамо сад комплетно знање и лекара и све и да раде другачије. У ситуацији када процењују, а имају могућност лабораторијских анализа, имају и рендген, дат им је и алгоритам када треба да посумњају. Када им буде дат тест, сигурно је да ће више и тестирати. Сада још морају да зову епидемиолошке екипе да узму узорке“, навео је Кон.

Обавештен је, каже, да су они све више опремљени.

„Онда ћемо узимати те узорке и слати на Торлак. Морају да схвате да су врло захтевни обрасци и да најмања грешка може да заустави касније добијање резултата. Није то неки велики проблем, али како ствари иду полако, не би ме чудило ни то да имамо бар дан-два проблема. Примарна здравствена заштита добија своју улогу. Епидемиолози из предње линије морају да се повуку иза њих, а инфектолози да лече само најтеже“, казао је Кон.

 

Најважније открити најблаже форме

Према његовим речима, да би се епидемија сузбила, најважније је открити најблаже форме и лечити их.

„То је најтеже, јер се не сматрају болесним, а не размишљају да су инфективни. Е то је улога домова здравља и амбулатни за ковид јер морају да привуку људе да се тестирају. Нема више оних који су посебно осетљиви и оних који нису. Сви су осетљиви. Међу сви узрастима констатовани су смртни случајеви. Много мање код младих, али су констатовани“, нагласио је Кон.

Кисић Тепавчевићева је указала да се налазимо у сезони респираторних инфекција.

„У домовима здравља су лекари који имају преко стотину прегледа дневно. Школовани су за то и знају да препознају запаљење плућа. И ако је један лекар кући послао пацијента након прегледа и анализа, постоји разлог зашто је то тако. Имајући у виду да смо у епидемији, поваћан је опрез. Присуство симптома респираторне инфекције само по себи није индикација за ковид. Постоје индикације када и коме и њих искључиво одређује лекар“, нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима већина нас се и понаша као да се налази у излацији, осим они који због природе посла морају.

„Стално говоримо да ниједна мера не може да спречи социјално дистанцирање ако то не схватимо озбиљно. У Турској је донета одлука да ни деца млађи од 18 година не могу да напуштају куће. Схватили су да је то најбољи начин да и родитеље задрже код куће. Све земље имају разне мере“, навела је Кисић Тепавчевићева.

 

„Изгурати“ наредне две недеље

Предраг Кон је навео да је мера о 24-часовном карантину превише озбиљна да би тек тако лако могла да се донесе.

„Теоретски, она је најпоузданија за прекид преношења. Међутим, да би дошао јасан предлог од струке, сви чланови стручног тима треба да се усагласе. С друге стране, треба да будемо потпуно сигурни да ће та одлука довести до наглог прекида трансмисије, као што сам ја 99 посто уверен. И проценити колика ће штета бити од свега тога. Далеко би боље било да се сви понашамо као да је таква мера већ на снази. То подразумева да се само кратко излази до продавнице ако се мора и ништа друго“, навео је Кон.

Указује да се појављују посебно кроз друштвене мреже јасне назнаке против било каквих мера.

„Штета од познатих личности која тако настаје је много већа него што можемо да претпоставимо. Када крене борба против вакцинације у тренутку када је то тежиште читаве активности, тако је тежиште у овој пандемији социјално дистанцирање. Свако ко то минира ради против народног здравља, ако посматрате Италију и знате добро да то може да се деси и у нашој земљи. Причати да је све то умишљено, е то не могу да прихватам. То је моје мишљење“, нагласио је Кон.

Време је, наводи, да изгурамо две недеље сигурно, а после ћемо видети.

„Сигурно да драстичне мере неће трајати превише дуго. Како попушта, тако ће попуштати и мере. Променићемо се и ми после овога, страх до ковида ће постојати и даље. Видећемо како ће се понашати на јужној хемисфери“, закључио је Кон.

Преузето са: rts.rs

Нема коментара

Напишите коментар