Србима у ФБиХ ускраћена многа права, сведени на статистичку грешку

Србима у Федерацији ускраћена су многа права, сведени су на статистичку грешку, а од 1. марта у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову могли би остати и без социјалних давања.

Представници Срба у овим општинама поручују да су повратком спријечили етничко чишћење започето 1995. године, а сада, кажу, свједоче тихом етничком чишћењу.

Министарство рада, здравства, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона обавијестило је општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово да ће од 1. марта обуставити исплате средстава корисницима социјалне помоћи, што у овим локалним заједницама оцјењују као скандалозно.

– То је урадио министар из СДП-а БиХ који је Србин. Невјероватно је са каквим проблемима се суочавамо, а овај је један од њих – рекла је начелница општине Дрвар Душица Руњић.

Срби у овим општинама у Федерацији немају право на националну групу предмета. У појединим локалним заједницама није им обезбијеђена ни здравствена заштита.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша подсјетио је да у овој локалној заједници није омогућено изучавање српског језика и групе националних предмета.

– Упркос нашим настојањима, ово питање никада није ријешено. Сва права која су гарантована Уставом су ускраћена Србима у ФБиХ – рекао је Радивојша.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран навео је да ова локална заједница нема дом здравља и да у посљедњих неколико мјесеци не долази ни доктор у локалну амбуланту.

Из Асоцијације Срба ФБиХ позвали су Србе у Ливањском кантону на јединство. Предсједник Асоцијације Миле Марчета рекао је да Срби у ФБиХ нису конститутивни.

– Срба у ФБиХ нема нигдје, статистичка су грешка, а проблем јесте и Изборни закон БиХ којим није омогућено да бирају легитимне представнике. Нажалост, у разговорима о измјенама овога закона, а који се односи на ФБиХ, Срба нема – рекао је Марчета.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић рекао да да у Скупштини Унско-санског кантона нема Срба и да зато не могу бити остварена њихова права.

– Желимо да поручимо да Срби желе да бирају своје представнике у ФБиХ. Ово није усмјерено против било којег другог народа, већ само желимо да, ако сви имају право да бирају своје представнике, то могу и Срби у ФБиХ – истакао је Давидовић.

Из Асоцијације Срба у Федерацији БиХ, овом приликом захвалили су Србији на несебичној помоћи Србима у повратничким општинама у Ливањском кантону, јер без Републике Српске и Србије, кажу, Србима нема живота у Федерацији.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар