Традиционална ношња Далматинске загоре сведок прошлости Срба

Удружење „Наше огњиште” из Книна представило је пројекат „Очување традиционалне српске народне ношње и обичаја Срба Далматинске загоре” који ће се проводити током наредних шест месеци у партнерству и уз финансијску подршку Српског народног већа. Представљање је одржано у просторијама општине Бискупија у присуству представника српске заједнице и јединице локалне самоуправе.

Презентацију пројекта одржали су председница удружења „Наше огњиште” и водитељка пројекта Ојдана Вјештица, сарадница на пројекту Вања Гуго, саветник у Центру за развој и инвестиције Српског народног већа Саша Лежаић и саборска заступница Ања Шимпрага.

Ојдана Вјештица истакла је како је кроз овај пројекат планирано будућим корисницима пренети знања и вештине ткања на ткалачком стану, шивења народних ношњи, израде прецизних техника везења на кошуљама и четверокуке која се пришива на етно појасеве, женске зобуне и дуге хаљине, те израда етно накита. За ову намену набављена је и нова машина за израду веза у вредности од 41.000 куна, а у плану је и ангажман професионалног дизајнера.

– Такође нам је у плану набавка основног материјала за израду ношње те куповина преносног рачунара који нам је потребан за администрацију пројекта, али и све остало везано за радионице у пројекту. У плану нам је да на овај начин кроз различите радионице обучимо око двадесет жена, а по окончању пројекта кроз културне манифестације и у склопу изложбе приказаћемо све рукотворине које жене буду направиле – појаснила је Вјештица

Поред наведених радионица за израду народне ношње проводиће се и едукативне радионице за чланове Удружења, а на тему припреме пројеката у подручју очувања и неговања националних, културних и других традиција и обичаја припадника српске националне мањине, те предавања на тему о доласку Срба на ово подручје. У склопу програма израдиће се и публикација „Срби Далматинске загоре од главе до пете“.

Први пројекат оваквог типа

Саша Лежаић из Српског народног већа изразио је задовољство локалном иницијативом те истакао како су спровођење едукативних радионица о писању пројеката, као и нове идеје и пројекти уопштено, једна од потврда одрживости удружења.

– Ово је први пројекат оваквог типа у овом делу Далматинске загоре који се тиче културе, а који је финансиран директно путем Уреда за људска права и права националних мањина. Ми Срби у овим крајевима богати смо културом и културним наслеђем који нису од јуче већ трају вековима, и морамо изаћи из својеврсне изолације и негативне медијске слике којима се вечито истиче нека негативна перцепција мртвог краја, лоше демографске слике и сл. Управо због тога су нам овакви пројекти од великог значаја – нагласио је Лежаић

Саборска заступница Ања Шимпрага истакла је да ће се културне активности Срба на овом подручју и даље подржавати од стране српских представника и институција.

– Српско народно веће сваке године одређени део средстава повлачи из Уреда за људска права и права националних мањина и, зависно од потреба на терену, заједно са удружењима наменски распоређује та средства. Ове године могућност за провођење пројектних активности остварило је удружење „Наше огњиште” и оно што је посебно важно нагласити јесте да ћемо, поред доприноса у очувању културе и обичаја Срба у овом делу Далмације, кроз наредних шест месеци у читаву ову причу укључити одређени број жена чији је положај и даље незавидан у данашњем друштву. Настојаћемо да програмске активности продужимо и у будућности, да што више жена буде укључено, али и да након свега овога имамо нешто што ћемо оставити својој заједници, а то су и публикација и народне ношње и све оно што ће произаћи из овог пројекта – нагласила је Шимпрага.

Вредност пројекта износи 120.000 куна, а његов циљ је очување културне баштине и обичаја Срба кроз обнову и промовисање традиционалне српске ношње Далматинске загоре, као опипљивог и видљивог сведока прошлости Срба на овом подручју

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар