АКТУЕЛНО:

Србин Југослав Видић ухапшен у Америци због лажи и ратног злочина

Америчке власти су ухапсиле Србина Југослава Видића, осуђеног у Хрватској на 20 година затвора због ратног злочина у Петрињи, саопштило је Министарство правосуђа Америке, преноси хрватски портал Дневник.

Југослав Видић, наводи се, емигрирао је у Сједињене Државе 1999. и одмах се пријавио за држављанство, које му је одобрено 2005.

Према оптужници, међутим, он је у молби за дозволу о сталном боравку навео да је у војсци био само током служења обавезног војног рока од 1988. до 1989. Такође је рекао да никад није оптуживан за кршење закона. Међутим, у Хрватској је 1998. у одсутности осуђен на 20 година затвора због ратног злочина у Петрињи почетком рата.

Видић је проглашен кривим зато што је, како се наводи, 16. септембра 1991. у кругу Месне индустрије Гавриловић као припадник паравојних формација тадашње САО Крајине, с већим бројем неидентификованих особа учествовао у физичком и психичком злостављању запослених у фабрици.

Након тога из групе радника издвојио је Стјепана Комеса, стоји у пресуди Жупанијског суда у Сиску, објављеној на страници Документе.

Бесан на њега што се руковао с председником Фрањом Туђманом кад је он био у посети Петрињи, оштрим му је гвозденим предметом одсекао ту руку. Комеса никад нико више није видео, а напослетку се испоставило да је због повреде и непружања одговарајуће медицинске помоћи Комес убрзо након тога преминуо. Тело му је ексхумирано из масовне гробнице.

У Америци Видића сада терете по три основа – лагање полицијским службеницима на испитивању 2017., прибављање зелене карте лажним изјавама и давање лажних изјава федералном агенту. Ако буде проглашен кривим, прети му максимална казна од десет година затвора за прву оптужбу и максимална казна од пет година затвора за другу, преноси Танјуг.

На саслушању у четвртак рекао је да се не сматра кривим, преносе медији из Охија. Тужилац Џероним Тересински током саслушања је рекао да ће за Видића тражити притвор док траје процес. Идуће саслушање је 2. фебруар.

„Он је ратни злочинац и лагао је ФБИ-у о томе. Верујемо да би побегао кад би га пустили уз гаранцију”, рекао је Тересински, споменувши и оптужницу у Хрватској.

Видић је у Америци прво радио у супермаркету, а потом и у локалној месници. Тамо је оптужен да је сексуално узнемиравао четири жене, због чега се његов послодавац нагодио и платио одштету, пишу амерички локални медији.

Касније је отворио фирму Југо’с Инц у Охају која је продавала кобасице. Локалне службе 2019. откриле су да је продавао месо које није прошло инспекцију, па му је одузета дозвола, преноси хрватски портал.

Извор: Политика

Нема коментара

Напишите коментар