Српска деца из Вуковара и околине посетила Београд

Деца из неколико школа у којима се настава одвија по моделу А са подручја Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније 22. јула посетила су главни град своје матичне државе.

У пратњи својих вероучитеља, председника Заједничког већа општина Дејана Дракулића и организаторке путовања, народне посланице у Скупштини Републике Србије Сање Лакић40 деце из Основних школа Даљ, Бијело Брдо, Тења, Бршадин и Вуковар имало је прилику да боље упознају главни град Србије.

– Кампове за српску децу из Хрватске организовала сам од 2017. године. Претходну годину и по дана то, заједно са мојим колегом Душком Ћутилом, чиним за сву децу из региона и та пријатељства која деци остају за цео живот су од изузетно великог значаја. Ми смо им овде отворили врата Београда, желимо да још више уче о свом језику, својој историји, да им дамо додатни ветар у леђа да када се врате у своје градове и места из који долазе наставе да чувају српски идентитет. Утисци деце су нам јако важни, данас ми је дошла девојчица из Босанског Петровца која је била на претходном кампу, јавила нам се и прикључила овој групи, па када кажем да су ово пријатељства која остају за цео живот није нека флоскула, него заиста чинимо све да им покажемо да је њихова матица напокон довољно јака да их пригрли на прави начин – поручила је народна посланица у Скупштини Србије Сања Лакић.

Основношколци су прво посетили Министарство омладине и спорта које се налази у чувеној Палати Србија. Тамо их је дочекао министар и славни ватерполиста Вања Удовичић који је у угодном разговору деци приближио важност бављења спортом, као и чувања српског језика, културе и историје.

– Изузетно ми је драго да сам данас могао да будем домаћин овој дивној деци, да им мало приближим неке ствари које се раде овде у нашем министарству, који су наши задаци, али и да причамо о темама које су интересантне сваком детету, а то је како је у школи, како проводе слободно време на распусту, које су им зоне интересовања, ко су им омиљени спортисти и слично. Деца су ми поставила нека питања где сам им, из аспекта бившег спортисте, одговорио и показао колико је важно остати на својим принципима, уцртаним путевима и колико човек може да се бави спортом, али и да истовремено буде успешан у школи. Наравно да оваквим посетама желимо да одржимо и свест код родитеља, али и код деце да им се покаже не само Београд, него и Србија, да имају прилику да очувају национални идентитет и да на едукативан начин и кроз једну шаљиву и неформалну причу приближимо што је могуће и како можемо да сарађујемо. Сматрам да је опште јединство неопходно за даљни напредак и просперитет наше земље – рекао је министар Удовичић.

На пријему код партијарха Порфирија

Након обиласка Палате Србија деца са истока Хрватске упутила су се у Храм Светог Саве на Врачару где их је дочекао партијарх Порфирије који је нагласио да је управо Храм Светог Саве центар и срце свих православних Срба где год да живе. Том приликом Његова светост пожелео је посебну добродошлицу српској деци из Хрватске указујући на важност јединства и слоге свих православних Срба широм света нагласивши како је храм зидан као заветни храм српскога народа, што је већ у самој намери да се зида храм, када се она родила, било јасно да сви православни Срби где год да живе од Северног до Јужног пола, од истока до запада имају своје извориште у овом храму.

Исто тако, патријарх је рекао да је Свети Сава онај који је наш народ увео у културне народе света, тако што је племена која су била разједињена он заједно са својим оцем, а онда и са својим братом, објединио у једну заједницу, у једну државу, али исто тако увео, једанпут за свагда, у православну хришћанску веру, што је много важније. Свети Сава је онај који нас заступа пред Богом, онај који је пример за углед, онај чији живот треба да опонашамо и савете да слушамо, али баш због тога, што је Свети Сава, како је време пролазило, растао по значају у свом народу, онда када је наш православни народ пролазио кроз тешка времена у турско доба, налазио је надахнуће и инспирацију за опстанак управо у личности Светог Саве.

Будући да је 22. јул и рођендан патријарха Порфирија, деца су на крају говора уручила пригодне поклоне Његовој светости, те се упутила на заједнички ручак. Била је ово прилика, на радост свих православних становника источне Хрватске, да партијарх Порфирије најави свој долазак у октобру у Вуковар где ће бити освећење Храма светог Оца Николаја и Српског дома.

После ручка уследио је обилазак Музеја Николе Тесле, чувеног научника и највећег изумитеља у историји технолошког развоја човечанства. Овај музеј је данас по свему јединствена институција науке и културе у Србији, али и свету. Једини је музеј који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле, те се у њему налазе оригинални документи, књиге и часописи, историјско-технички експонати, фотографије, планови и цртежи.

Важност повезаности са матичном државом

Током боравка у Београду деца су имала прилику да се упознају са историјом свога народа, културом и језиком, али и бројним знаменитостима. Заједничко веће општина Вуковар је до сада доста пута организовало излете за децу вртићке доби, као и основне и средње школе, што доказује да српска заједница са истока Хрватске жели што боље односе са својом матичном државом учећи своју децу истоме.

– Ова данашња посета је од изузетне важности и за нашу заједницу, али и за децу пре свега. У Министарству омладине и спорта смо имали прилику да будемо са министром Удовичићем што је једна врста повезивања наше деце са матичном земљом. Представили су нам оно што раде, те смо повезали младе и спорт што је изузетно битно за здравље и  правилан развој сваког детета. Такође ова посета Храму Светог Саве и патријарху је важна за свакога од нас појединачно, али и за нашу заједницу. Надам се да ћемо имати прилику да наше ђаке и даље увесељавамо на овај начин, јер нам је свакако циљ повезивање нашег подручја деловања, грађана и школа са Републиком Србијом и истицање тих посебних веза јер заједно можемо више да учинимо за нашу заједницу – каже председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

Овај излет за време летњег распуста деци је добро дошао како би видели своје школске пријатеље, али и упознали нове другаре из суседних места. На својим лицима нису крили одушевљење, са жељом и надом да ће оваквих излета и путовања бити још више.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар