АКТУЕЛНО:

Српска омладина обиљежила помен у Спомен парку жртвама ратова од 1991. године у Подгорици

Јуче су на овом истом мјесту то урадили припадници бошњачког народа, на начин накоји они мисле да то треба.

Делегација српске омладине из српских политичких, културних и друштвених институција данас је положила вијенце у спомен парку на Побрежју и на тај начин исказала поштовање и пијетет према свим цивилним жртвама ратова деведесетих година на простору бивше Југославије. 

Присутнима се обратио портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић који је казао да овај догађај и овај датум страдања не смије имати идеолошке примјесе, те да су све жртве једнаке и исте за све.

„Ми млади Срби из српских културних, политичких и других друштвених организација из Црне Горе жељели смо данас, да овим чином полагања вијенца на овај споменик одамо почаст и искажемо поштовање и пијетет према свим цивилним жртвама ратова деведесетих година у бившој Југославији“, рекао је Ковачевић.

Одабрали смо, додаје он, да то урадимо данас, као што то раде сународници у Републици Српској вршећи помен жртвама тих ратова у Братунцу.

„Јуче су на овом истом мјесту то урадили припадници бошњачког народа, на начин на који они мисле да то треба. Ми, имајући у виду да су многи наши сународници били међу жртвама тога рата, нисмо жељели да истичемо неки појединачни случај страдања цивила и да на тај начин уђемо у неку незгодну ситуацију да неке жртве чинимо значајнијим од других жртава и да неке друге жртве заборавимо и да поменемо„, објашњава Ковачевић.

Међутим, указао је портпарол НСД, по присуству медија на овом догађају може се видјети да је било важно само оно што се обиљежавало јуче, те да „овај догађај који смо ми најавили, наше обиљежавање помена тим жртвама рата, уопште није важан“.

 

„Тако да имамо један селективни приступ који није нимало добар – приступа се једној идеологизацији одређених догађаја из тога рата, што није нимало добро. За нас су све жртве исте. Ми схватамо да је свакоме сопствена бол најзначајна и највећа, па тако у односу на то да ли су жртве припадници нашег народа, наши познаници, пријатељи, рођаци, у тој мјери су за нас значајније и више нас боле него друге жртве. Али исто тако, то нас обавезује да имамо савјест према другој страни, јер су све жртве у својој патњи једнаке“, закључио је Ковачевић.

Након полагања вијенаца представници делегације српске омладине, према православним обичајима, запалили су и свијеће за покој душа недужно страдалих.

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар