Српски фолклораши поново заиграли у Острову

Ова манифестација постоји већ седам година, а настала је са жељом очувања српског народног стваралаштва те међусобног повезивања друштава која делују са истим циљем.

– Замислили смо да окупимо српска друштва из различитих земаља, тако смо ове године имали три друштва из Србије, то су „Слобода“ из Руменке, „Извор“ из Накова и „Младост“ из Ченеја и једно друштво из Републике Српске, КУД „Велино Село“ из истоименог места. Знамо да су Срби, када би под налетом непријатеља морали отићи са својих огњишта, где год отишли са собом увек носили и своју културу, обичаје и традицију. Наш је циљ да се окупе друштва из различитих земаља и покажу како су они то успели да очувају – рекла је председница КУД-а „Острово“ Снежана Јовановић.

Програм седмог међудржавног фестивала српског фолклора „Острово у срцу“ је отворио домаћин наступом најмлађих фолклораша. У пуном Дому културе публика је са великим интересовањем испратила наступе учесника који су се представили са по две кореографије. Стварајући све чвршће везе међу српским друштвима шири се ова мрежа чувара српског фолклора коју је пре седам година почело да плете друштво из Острова. Тако је ове године на фестивалу први пут гостовало друштво „Извор“ из Накова. Све већи број сарадника и пријатеља утицао је и на све активније деловање ван граница Хрватске, тако се КУД-а „Острово“ може похвалити све већим бројем иностраних наступа.

– Повезујемо се преко заједничких пријатеља, учествујемо на разним смотрама и манифестацијама где се упознајемо и размењујемо идеје. Ове смо године учествовали на годишњим концертима наших пријатеља у Ченеју и Велином Селу, а тако смо упознали и наше данашње госте из Накова – објашњава Јовановић.

КУД „Острово“ своје корене проналази у 1925. години када је основано прво певачко друштво, што се сматра почетком организованог културног деловања у овом селу. Први Просвјетин пододбор основан је 1952. године, а прво културно-уметничко друштво под називом „Бранко Радичевић“ основано је 1972. године. Током последњег рата престаје деловање КУД-а, а 2002. године поново је обновљен рад друштва које мења назив у КУД „Острово“. Данас ово друштво броји око 50 активних чланова у млађој и старијој фолклорној групи те етно секцији у којој се окупљају жене.

Текст преузет са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар