АКТУЕЛНО:

Српски повратници побиједили на суду, ауто-пут кроз Ортијеш је дискриминација

Српски повратници из мостарског насеља Ортијеш побиједили су на суду Федерацију БиХ у поступку који су покренули због дискриминације у случају изградње ауто-пута кроз ово мостарско насеље.

Општински суд у Мостару утврдио је да ФБиХ дискримише становнике у јужним дијеловима Мостара изградњом Коридора 5Ц кроз повратничка насеља.

У пресуди Општинског суда наведено је да је ФБиХ дискриминисала повратнике код доношења Просторног плана подручја посебног обиљежја усвојеног на сједници Представничког дом Парламента ФБиХ 27. јануара 2017 године и Дома народа Парламента ФБиХ одржаној 9. фебруара те године.

Суд је истакао да је ФБиХ дискриминисала повратнике и код доношења одлуке Владе ФБиХ о утврђивању јавног интереса за експропријацију из децембра 2018. године, а која се односи на поддионицу Мостар југ-Тунел Квањ.

У пресуди се наводи да је дискриминација урађена на начин да су код одлучивања, несразмјерно јавном интересу, повриједили право на повратак расељених и избјеглица у свој дом, што им је загарантовано Уставом ФБиХ, који подразумијева право на останак након повратка у свој пријератни дом, као и право на имовину.

– Забрањује се примјена наведених одлука у односу на тужитеље у свим поступцима од правног значаја – наведено је у одлуцу Општинског суда у Мостару.

Борба дијела становништва јужних мостаских насеља против одлуке да се ауто-пут трасира преко обрадивих површина траје од јануара 2017. годне.

Одржано је низ састанака и протеста, а велики дио становништва чија је земља обухваћена експропријацијом пристао је да прода своју земљу „Аутоцестама ФБиХ“ јер нису видјели другог излаза из ситуације која им је наметнута.

Дио земљишта није одузет и сада се поставља питање на који начин ће се ФБиХ поставити према овом питању након пресуде Општинског суда у Мостару.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар