Шта кажу епидемиолози – има ли смисла потпуна забрана контаката и кретања

Број оболелих од ковида 19 у последњих неколико дана је стабилан, рекла је заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић наводећи да је у том тренутку у неким другим земљама био вртоглави пораст оболелих. Епидемиолог Предраг Кон каже да би мера забране кретања 24 сата имала смисла за Београд и евентуално нека друга жаришта. Истиче и да још није одлучивано, али да би требало апсолутно забранити контакте у наредних осам до десет дана.

На конференцији за новинаре објављено је да је број нових потврђених случајева ковида 19 247, тако да их је укупно у Србији 2.447. Преминуле су још три особе, па је укупан број преминулих 61.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је у последња три дана досегнут максимум и да верује да ће трајати још десетак дана. Због тога је, каже, у наредне две недеље потребно спровести заиста најрестриктивније мере до сада.

Појашњава да то не значи да би те мере требало да буду одређене као полицијски час, али да би сви требало да их спроводе. Кон је рекао да се то односи на све мере спречавања било каквих контаката.

Напоменуо је да је изолација апсолутно најважнија и да би требало схватити да нема више игара око тога како се она спроводи. Навео је да су направљене посебне болнице управо да се не би десило да вирус уђе широко у популацију.

Кон је истакао и да здравствени радници морају да схвате као део свог позива да, ако су заражени, морају да се изолују да не би проширили инфекцију на породицу и пацијенте.

Осврнуо се и на питање о Светском дану здравља и рекао да је он у овој ситуацији посвећен борби против пандемије и да је јасно да она не захвата само један део система, већ преко здравственог система и читаво друштво.

Пандемија као и било која природна катастрофа

Истакао је да је то значајно и за економију, психологију и да би пандемију требало третирати као и све остале природне катастрофе зато што оне захватају читав свет и утичу на солидарност, узајамне односе и политичка уверења…

Кон је осврнуо и на питање да ли ће бити неких посебних мера за ускршње празнике.

„Ми се сада налазимо у том максимуму. То је наредних осам до десет дана. Ако се буду спроводиле такве мере, говорим сад конкретно о забрани кретања 24 сата, по мени лично, значи о овоме још није расправљано, то има смисла само за Београд и евентуално нека жаришта“, рекао је Кон.

Истиче да за тим нема потребе уколико сви схвате да је боље без полицијског часа, а да се сви понашамо као да га има.

„Онда можда заиста и не треба. Али што се мог предлога тиче, он је потпуно јасан – 24 часа у наредних осам до десет дана апсолутна забрана контаката, а ако мора, онда и кретања. Али контаката да“, ппоручио је Кон.

Дарија Кисић Тепавчевић је, одговарајући на питања, рекла да су медији веома битна карика у читавом процесу и борби против вируса, али под условима да се информације преносе правовремено као тачне и валидне.

Кон је додао да сматра да новинари раде најбоље што знају, као и епидемиолози, али да питање тачности вести зависи од извора. Истиче да се вест која се добије од новинара одмах проверава.

Колико има асимптоматских носилаца инфекције

Осврћући се на ситуацију на Институту „Дедиње“, Кон је рекао да само шест од 67 запослених који су позитивни на коронавирус има благе симптоме, а да остали немају баш никакве, али да су удаљени с посла, што је огроман удар за ту клинику.

Наводи да та болница мора да настави да ради и да се не може без болница, које су стуб читавог система. Објашњава да ће се радити са смањеним екипама и могућностима, и то само хитне случајеве.

Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да сви здравствени радници који су у директном додиру с пацијентима носе заштитну опрему, али да се ниво опреме разликује од тога на ком одељењу раде и какав је степен ризика када је у питању могућност инфекције.

На питање о томе колико има асимптоматских носилаца инфекције, рекла је да се процењује да је тај број пет до десет пута већи у односу на број потврђених случајева. Додаје да се ради све више тестирања и да су индикације проширене, али напомиње да тестирање само по себи ништа не значи.

„Чак и да се сви тестирамо сваког јутра, ако не спроводимо мере дистанцирања, не значи да се до краја дана нећемо заразити“, рекла је.

Додаје да позитиван налаз сам по себи значи искључиво појачану предострожност и мере изолације, али да би сви требало да се понашамо као да смо потенцијални резервоари инфекције.

Говорећи о ромским и мигрантским заједницама, Предраг Кон је навео да није било посебних активности по том питању и да се они третирају као и сви остали грађани.

Каже да, ако би се открили позитивни случајеви у неким ромским насељима, спроводила би се уобичајена епидемиолошка активност.

Нема лечења код куће, али има изузетака

На питање да појасни инструкцију о томе да нема више кућног лечења, Кон је рекао да око одлуке државе нема преговарања. Истиче да има неких изузетака као што су труднице и породиље, особе са инвалидитетом, на хемодијализи и они који имају неконтролисана хронична обољења.

„Суштина је да су импровизоване болнице направљене да би заштитиле од ширења инфекције“, навео је и додао да инфекција на тај начин може да се задржи под стриктним надзором.

Каже и да ће у тим болницима бити и много здравствених радника и да ће од њиховог понашња зависити и понашање осталог становништва.

Дарија Кисић Тепавчевић је појаснила да се не укида кућна самоизолација за особе које су биле у контакту са онима који су позитивни на вирус.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар