SAVO STRBAC

Штрбац: Неко мора да донесе одлуку за суђење хрватским пилотима у одсуству

Директор Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је Срни поводом одгађања суђења четворици хрватских пилота за ратни злочин на „Петровачкој цести“ да неко у овом случају већ мора да преломи и донесе одлуку о суђењу у одсуству, те да није нормално оно што се дешава.

– Није почело суђење јер још није донесена одлука о суђењу у одсуству. Ванпретресно вијеће које је требало да донесе ту одлуку, вратило је поново одлуку Претресном вијећу јер још нису добили оно што су све вријеме чекали од Министарства правде Србије – потврду да је та замолница послата у Хрватску са позивима оптуженим – рекао је Штрбац.

Он је рекао да је Ванпретресно вијеће када је потврдило оптужницу требало и да донесе одлуку да се суди у одсуству, а пошто је то, по њему, игра између Тужилаштва са једне стране и Ванпретресног вијећа и Претресног вијећа одјељења са друге стране, то опет иде на уштрб оштећених.

– Мало ли су чекали па још треба да чекају. Држе их и даље у неизвјесности да ли ће бити суђења или неће. Шта наши чекају? Дакле, неко овдје мора да преломи. Какав доказ, ако си већ водио истрагу, а ниси обавјештавао и позивао из познатих разлога, није то био ничији хир да их не позивају – рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да Хрватска има закон из 2011. године у коме каже да неће сарађивати и да не признаје никакве правне акте који долазе из Србије / и осталих заједница СФРЈ/ гдје су у питању њихови „бранитељи“ оптужени за ратни злочин.

Штрбац истиче да се Хрватска све вријеме у пракси позива на закон и пошто нису хтјели да раде на другим предметима да удовољавају замолницама, онда је било за очекивати да неће ни у предмету „Петровачка цеста“.

– То су јавно сви поручивали да неће признати ни оптужницу, ни слати своје пилоте – рекао је Штрбац.

С друге стране, како је нагласио, Хрватска 2022. године има више суђења у одсуству за ратне злочине него по окончању рата 1995. и 1996. године, па суди сваки дан 71 особи сада у децембру и то само осам је присутно, а сви други су у одсуству.

– У новембру је 110 људи суђено, углавном у одсуству. Неко мора преломити овдје. Ми сматрамо да је случај `Ракитије` био увод у ово – рекао је Штрбац.

Према његовом мишљењу, ту одлуку може да донесе Ванпретресно вијеће, које засједа ван претреса, а оно што не одлучи ванпретресно, може Претресно.

– Разлог што немају доказ да је позив за главни претрес уручен оптуженима поред овакве ситуације коју сам описао од закона од праксе, нема никакве везе са стварношћу. Неће Хрвати доћи на суђење, не признају ништа. То сваки дан говоре, а тако су се понашали и у другим предметима – рекао је Штрбац.

Он је истакао да неко од њих мора да донесе одлуку, против које се може жалити, била она позитивна или негативна или је донијело Претресно или Ванпретресно вијеће.

– Незадовољна страна, а то је Тужилаштво, ако одбију или одбрана, може или не мора, ако се прихвати суђење у присуству да се жали и онда ће апелација, вјероватно одлучити, као што је одлучила у предмету `Ракитије` – рекао је он.

Суђење четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин почињен на Петровачкој цести у акцији „Олуја“ 1995. када је ракетирана колона српских избјеглица, које је требало да почне данас у Београду, одложено је јер, како је образложено, „још нема елемената да се донесе одлука да им се суди у одсуству“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар