Суптилна дискриминација највећа претња опстанку Срба у Федерацији БиХ

Протеклог викенда, у Братунцу је обележено 23 године од егзодуса сарајевских Срба, који су после потписивања Дејтонског мировног споразума напустили своје домове. Како данас живе преостали Срби и они који су се вратили у федерални део Босне и Херцеговине? Бројке показују да их нема довољно ни да би се конституисао Парламент и често су у прилици да се боре за права која су загарантована Уставом. За то им, како кажу, треба подршка и Српске и Србије.

Млади одлазе, стари о својим ускраћеним правима не смеју ни да говоре. Рајка Ђурић имала је храбрости да са транспарентом стане пред Председништво БиХ, али узалуд.

„Очекујемо од општине решење, не помоћ. Решење да ми се изда правилна документација која је одувек пратила моју имовину“, каже Рајка Ђурић.

Још један пример је и Миланка Ковачевић. До краја 2014. борила се и једва изборила да јој у повратнички дом на Илиџи прикључе струју. Потом су јој и воду ускратили.

„Једно мучеништво сам прошла са струјом, а ово друго је што сам остла без капи воде у 21. веку, ни опрати, ни скувати“, каже Миланка, повратница у сарајевску општину Илиџа.

Од Дејтона на овамо, низале су се недаће Срба у овом ентитету, од физичких напада, опструкција, поврата имовине, до претњи, уцена и продаје имовине у бесцење.

Последица свега тога је да Срба нема довољно и да би се конституисао федерални Парламент.

„Најбољи показатељ јесте да Срби нису изабрали своје представнике у заступнички дом. О томе се ћути. Само се говори о делегатима у Дому народа. Изабрани су редовним путем, три представника са компензационих листа. На крају су тражили четвртог, и нису нашли.

„Од око 600 000 Срба у Федерацији 1991. године, данас их је мање од 50000. Шта је то? Да ли је то само етничко чишћење или је то нешто сасвим друго“, каже Драго Ковач потпредседник СНСД за ФБиХ.

Систематско контролисана политика бошњачког националног корпуса оличеног у СДА, јасно и гласно упозоравају Срби у Федерацији, они који се усуђују да говоре: сада смо статистичка грешка, а ускоро ћемо сасвим нестати, каже Душан Шеховац, оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба.

„Данас, јуче и сутра је на сцени нешто ново, а то је суптилна дискриминација, против које нема одбране. Она је још ефикаснија и од убиства и од пребијања, да се ви осећате као ништа, а нема никога ко ће вас од тога заштитити“, истиче Шеховац.

Спас је у јединственој и институционалној политичкој подршци Српске и Србије, каже Шеховац и подсећа да су и на последњим изборима бирани политички подобни, а не Срби спремни да штите српске интересе. Подсећа, осим партија владајућег блока у Српској, изостала је подршка Српској листи и нестали су сасвим са политичке сцене, свуда осим у Кантону 10.

Преузето са: www.rts.rs

Нема коментара

Напишите коментар