СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ХРВАТСКОЈ: Име Светог Саве у Пожеги слављено први пут од 1935. године

Међу бројним гостима академије у Слатини био и Пожешки бискуп Антун Шкворчевић који је Владици Јовану уручио православну књигу штампану 1502. годинеЗнатно интензивније у односу на пријашње године у Хрватској је на више десетина мјеста духовним академијама, школским и просвјетним Славама обиљежен Свети Сава. Свечаности су почеле у Слатини на четвртој Светосавској академији на којој се бројним учесницима бесjедом обратио Јован Милановић професор Карловачке богословије и старjешина саборног храма из Сремских Карловаца. Дјеца која уче вјеронаук у Цркви светих апостола Петра и Павла рецитовала су пјесме, а пригодну ријеч проткану стиховима Петра Прерадовића одржао је српски дожупан Игор Павковић.

Услиједио је програм којег су својим наступима испунила културно умjетничка друштва из Боботе (Етно група Ђурђевак), Силаша (Зора) и Слатине (Просвjета). Међу бројним гостима и посjетитељима академије били су бројне личности јавног живота укључујући и слатинског градоначелника, али и католичког Пожешког бискупа Антуна Шкворчевића. Бискуп Шкворчевић је Пакрачко-славонском Владики Јовану уручио књигу штампану давне 1502 године а која је ратним околностима нестала из чувене књижнице Пакрачке епархије. Након година лутања биће враћена на мjесто у којем је вjековима била.

Слатински парох Драган Гаћеша захвалио је свима који су организовали и учествовали на Академији. ”Након ове дивне вечери када прослављамо нашег великог светитеља заиста сам одушевљен и велика се срећа налази у срцу моме. Прије свега што се народ окупио у великом броју. Овако нешто треба радити и чешће, да народ учи о својој вјери, о своме народу, без обзира на вјеру, без икаквих страхова, без икаквих предрасуда као што је било вечерас чему свједочи присутност католика и представника Католичке Цркве. Заиста можемо рећи да је ово био један диван хршћански скуп у којем смо сви заједно могли да учествујемо, да молимо и да нешто ново научимо.”, рекао је Гаћеша.

 

Свети Сава у центру Нове Градишке


Централна академија за Пакрачко-славонску епархију одржана је у Дому Културе (центар града оп.а) у Новој Градишки на којој је о Светом Сави говорио професор београдског Филолошког факултета Александар Јерков, а владика Јован најавио скорашње комплетирање и за јавност отварање епархијске библиотеке. Захвалио је католику и официру Хрватске војске Ивану Хитију који је током ратних разарања спасио књижни фонд отпремајући га за Загреб одакле је сада враћен.Светосавском академијом прослављена је Слава централне институције у култури Срба у Хрватској „Просвјете“ у Загребу, као и низа њених пододбора – Сисак, Вргинмост, Карловац, Книн…

Куриозитет је да се име великог срспког просвјетитеља, учитеља, архиепископа и оца српске дипломатије Растка Немањића – Светог Саве у Пожеги (Славонска Пожега оп.а.) славило први пут од 1935. године.

 

Лаптоп и пакетићи за српске ђаке


На истоку Хрватске у вуковарском крају славили су школарци. У вуковарској гимназији у складу са традиционалним српским обичајима кума Славе била је предсједница Вијећа српске националне мањине Мирјана Орешчанин.У вуковарској Основној школи “Синише Главашевића” кумови школске славе били су представници Градске организације СДСС-а Вуковар који су ђацима уручили поклоне. Међу њима и лаптоп који ће им омогућити лакше усвајање знања, прије свега у настави на српском језику и ћириличном писму.

У Тењи поред Осијека и Шидским Бановцима крај Винковаца уручено је стотињак пакетића дјеци који уче православну вјеронауку у својим школама. Пакете је донирала Самостална демократска српска странка.

Боро Ркман

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

 

Нема коментара

Напишите коментар