Прослава Светог Саве на Далматинском Косову

Већ пет година заредом у организацији Удружења „Жене косовске долине“ на далматинском Косову у манастиру Лазарица, 27. јануара традиционално се прославља Свети Сава.

За сву српску дјецу из општине Бискупија (село Уздоље, Риђане, Звјеринац, Рамљане, Врбник, Марковац, Орлић и Бискупија) Александар Ченић који је родом из села Уздоља а сада живи у Аустрији – обезбједи пакетиће.

Oко 100- тину српске дјеце тако из године у годину није заборављено, јер то недају прави, истински родољуби; који без обзира колико су далеко од свог родног краја, недају га забораву.Ове године је поред Александра Ченића и његове супруге Драгице, један од донатора био и Жељко Малешевић, који нам је пружио руку пријатељства и препознао жељу и вољу српског народа да опстане и остане у Дамацији, на својим огњиштима, ма колико се то тешким чинило.

И тако сваке године, на Светог Саву, наш доброчинитељ сједне у Аустрији у ауто и довезе поклоне за сву српску дјецу из општине, проведе дан у свом родном крају, са својим сународњацима и вјероватно испуни срце топлином и љубављу коју му дјеца пруже.

И тако се сваке године Лазарицом и косовском долином проломи химна Светоме Сави, и неда забораву српски народ, српску културу, српски језик и српску историју.

Радмила Дрезга

Нема коментара

Напишите коментар