Епископ Сергије на литургији у Светосавском храму у Дрвару

И данас нам се, као и прије пола вијека, нуде неке нове науке и идеологије

Празник Светог Саве свечано је обиљежен у Дрвару сабрањем које је предводио владика Сергије у храму посвећеном Светом Сави као и светосавском академијом у Дому културе –Радничком дому у Дрвару.

На крају литургије епископ Сергије је у присуству вјерног народа, начелника општине Дрвар Горана Броћете освештао славско жито и пресјекао славски колач и на посебно задовољство најмлађих светосаваца подјелио пакетиће.

У својој надахнутој бесједи након литургије владика Сергије је истакао живот и дјело Светог Саве, који је заиста истински пастир свога народа, који се угледао на Доброг Пастира Господа.

– Како бити просвјетитељ данашњем свијету, у распећу новог свјетског поретка,када нам на све стране нуде некакве нове науке, нове путеве и идеологије. Исте лажи и обмане које су биле у протеклих 50 година овдје управо у овоме граду, учили су нас све да би нам уништили ово на чему ми стојимо и о чему ми данас говоримо. Јесу ли успјели? Не и никад неће успјети – поручио је владика Сергије.У поподневним часовима, у радничком дому у Дрвару у организацији парохије дрварске уприличена је, по пети пут, свечана светосавска академија .

Осим дјеце, њихових учитеља , вјероучитеља и наставника у програму академије учествовали су и драмски умјетници Биљана Ђуровић и Александар Лазић .

Програм академије је започео извожењем химне Светом Сави ученице Исидоре Векић.

Послије поздравних ријечи свештеника Саше Црљића и професора Дарије Секулић присутне на академији је пблагословио епископ бихаћко петровачки Сергије.

 

Након тога ређали су се пјесме дјечијег хора основне школе Дрвар који води учитељ Младен Зељковић, рецитали драмских умјетника Биљане Ђуровић и Александра Лазића. Могла се чути пјесма етно групе АКУД- а Мира Лукач Дрвар састављене од дјеце и омладине из Дрвара коју води Неда Тодоровић, као и дјечије пјевачке групе КУД-а Грахово из Босанског Грахова.

Светосавска академија у Дрвару по први пут након повратка Срба у Дрвар је организована 2014-те године и од тад се традиционално организује и окосницу програма чини програм који припремају учитељи , вјероучитељи, наставници и професори школа из Дрвара, а ове године су им се прикљичила и дјеца из Босанског Грахова.

Дан раније у петак 26.01.2018. у основној школи у Дрвару обиљежена је школска слава сјечењем славског колача и освећењем жита  као и пригодном приредбом коју су припремили ученици.

Стеван Бањац

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар