18-годишњи Василије и беба Маша ујединили Србе и Хрвате у Вуковару

Двоје дјеце из Вуковара и Борова, нажалост тешко обољеле, успјели су приближити вуковарске Србе и Хрвате више неголи било која политика. Четрнаестомјесечна беба из Вуковара Маша Чувало и 19-о годишњи Василије Сентиванац из Борова (Борово село оп.а.) тешко су обољели. Маша у загребачкој болници чека одлазак у Падову на трансплантацију бубрега, а Василије у Њемачкој пресађивање коштане сржи. Како се када је Хрватска, а поготово њен исток у питању, већина ствари мјери међунационалним параметрима и односима, Машини родитељу су већинске хрватске националности, а Василије је Србин! Међутим, као ријетко када становници Вуковара и околине су националну припадност ставили на страну и максимално подржали сакупљање новчаних средстава потребних за лијечење двоје дјеце. Посредством друштвених мрежа и директно људи су позвани да се укључе у акције. И одазвали су се.Пошто је Василије осим што је одличан ученик и одличан фудбалер иницијативу за сакупљање новца за лијечење јесенас су покренули његови клупски другови из фудбалског клуба „Вутекс-Слога“ у Вуковару. Одмах су се укључили и вршњаци из „Вуковара ’91“. У присуству великог броја публике одиграна је утакмица ова два клуба. Ради бољег разумијевања овдашње ситуације истакнимо да у јавности „Вутекс-Слога“ фигурира као српски клуб, а „Вуковар ’91“, разумије се хрватски. Обзиром да је Васо наступао за оба клуба и прије непуне три године му је на тренингу позлило од када се бори са болешћу, до организације утакмице није тешко дошло. Био је то први наговјештај да се и Вуковарчани могу издићи изнад уско националних оквира и кренути у акцију помоћи дјетету.

 

Васо ујединио ногометне клубове, а потом и своје комшије Србе и Хрвате


Сакупљање неопходних 161 000 евра за операцију Васе Сентиванца анимацијом јавности и отварањем посебног рачуна наставило је Заједничко вијеће општина из Вуковара као централна институција српске мањинске самоуправе на истоку Хрватске. За свега десетак дана што уплатама на рачун, што директним уплатама на десетак „пунктова“ у Вуковару и Борову сакупљено је око 140 000 евра!

„Ова акција је повезала све људе на истоку Хрватске, независно од националне припадности или политичких опредјељења. Захваљујемо се и Ивану Пенави градоначелнику Вуковара, као и припадницима већинског хрватског народа који су подржали ову нашу акцију за Василија. Овдашње српске институције; ЗВО, СДСС, Просвјета… ће уплатити новац за лијечење мале Маше – рекао је током акције предсједник Заједничког вијећа Срђан Јеремић. Након обједињавања акција „За Васу и Машу“, ујединили су се и донатори па је новац почео да се скупља и у другим градовима и хуманитарним организацијама широм Хрватске. На концерту за Машу у вуковарском Хрватском дому средином јануара наступале су далматинске клапе, а такође на концерту „Заједно за Васу“ крајем јануара и пред двије и по иљаде посјетиоца наступале су народњачке естрадне звијезде предвођене Александром Илићем и Миланом Топаловићем. Уз српске естрадњаке атмосфери солидарности и заједношта допринијеле су дјевојчице вуковарске плесне групе „Венера“, те Етно група „Ђурђевак из Боботе поред Вуковара. Отварајући вуковарски концерт Јеремић је преносећи захвале и поздраве Сентиванчевих родитеља који су са сином у Њемначкој, изразио увјерење да ће у наредних неколико дана бити сакупљен сав потребан износ!!! О томе како је несрећна болест бебе Маше и и младића Васе спојила обје вуковарске стране недавно је и у хрватском Сабору говорила саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков.

 

Неопходно пресађивање бубрега и коштане сржи


Василије болује од акутне лимфобластичне леукемије и након годину дана лијечења у болници „Ребро“ у Загребу, његово стање се, нажалост, погоршало. Пребачен је на лијечење у Њемачку, гдје је неопходно да му трансплантирају коштану срж. Донације за Василија уплаћују се на ИБАН: ХР95 2500 0091 5011 4765 2, СWИФТ адреса / БИЦ Аддицо банк д.д. Загреб: ХААБХР22 Мјесец дана након пријевременог рођења, дјевојчица Маша је хитно пребачена у Загреб у КБЦ „Ребро“, гдје се налази и данас. У годину дана свога живота преживјела је четири сепсе, неколико упала плућа, те мождани удар. У тешкој операцији извађен јој је лијеви бубрег и једино решење за њен нормалан живот јесте трансплантација бубрега. Рачун на који се могу уплатити донације за Машу је ХР5924020061500060801, СWИФТ: ЕСБЦХР22.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар