Традиционално дружење Дивосељана

У Београду је 23.септембра 2023.године у Клубу „Тесла“ одржано традиционално госпојинско дружење Дивосељана, сјећање на некадашње дружење Дивосељана на Малу Госпојину код цркве у Дивоселу. Скуп је отворио предсједник Удружења Дивосељана Предраг Јерковић, поздравио присутне, захвалио се на одзиву и истакао да се млађе генерације Дивосељана требају више укључивати у овакве традиционалне манифестације и његовати традицију и обичаје наших коријена.

Дружење Дивосељана у Београду 23.септембра 2023.

Проф. Миле Рајчевић евоцирао је сјећања на завичај, на родно Дивосело и људе који су живјели у овом селу „најљепшем мјесту под сунцем“ и вријеме које је остало као незаборав. У своме обараћању осврнуо се на историјску и културну баштину села, цитирајући Андрића  „да је сваки човјек доживотно дужан чинити добра дјела у своме родном мјесту, без обзира колико их је дотада учинио“ што ми чинимо дружењима, књигама, стваралаштвом о Дивоселу и сјећањима на завичај. Што смо више одлазили од њега, срцем и душом били смо ближе њему.

Дивосело је имало богату историјску,  културно-просвјетну и спортску традицију: цркву Рождества Пресвете Богородице из 1781.године, основну школу од 1869.године, Просвјетни дом „Краљевића Андреја“ из 1932.године, културна жаришта у селу која су много учинила на културном и просвјетном препороду села. Све ове објекте порушили су хтватски фашисти у 2.свјетском рату, да би  послије рата мјештани подигли нови Дом културе, зграду основне школе, Спомен-дом који су порушени до темеља, уништена сва инфраструктура у селу у грађанском рату у Хрватској 1991-1995.године, мјештани поубијани и протјерани, село етнички очишћено.

Године 1991. у Дивоселу је било 413 кућа са још више господарских објеката, од тога је било 276 усељених домаћинстава, у којима се ложила ватра, и 147 викенд кућа у којима се боравило повремено. Данас Дивосело постоји само у топонимима, нема трагова живота. У село више не стижу ни поштари ни писма. Нити их ко шаље, нити их има ко да прими. Све личи на музеј геноцида на отвореном. Оно што је започео Павелић и фашистичка НДХ, довршио је Туђман са својим сарадницима и етнички очистио наше Дивосело…

Српски народ Дивосела изњедрио је велике људе, успјешне сељаке, привреднике, занатлије, 14 свештеника са завршеним богословским факултетом, бројне интелектуалце, велике интелектуалне умове свих профила (проф.др Миле Рајчевић био је декан Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду прије 2.свјетског рата), који су се винули у свијет науке и пронијели славу својих предака широм читаве земаљске кугле на понос својих коријена, поносни на своје Дивосело, поносни на свој завичај.

„Напомињем, да само у Београду данас има више од 10 доктора наука из Дивосела, а колико ја пратим кретање Дивосељана  у дијаспори, све су то успјешни људи који са поносом истичу да су им коријени из Дивосела“ истакао је Миле Рајчевић.

Уз пјесму: „Дивосело, ми те остависмо, ал` те никад не заборависмо“, лијепо дружење, шале из завичаја и сузе радоснице завршено је ово незаборавно дружење Дивосељана.

Да покољења памте, и не забораве.

У Београду, 23.септембар 2023. године

                                                                                   Миле Рајчевић

Клиса у Дивоселу

Са дружења Дивосељана

Височица

Споменик Солунским добровољцима из Дивосела, Читлука… У Липару, општина Кула

Нема коментара

Напишите коментар