Село Крајишник – чувар крајишких обичаја

Тродневна манифестација Дана села у Крајишнику одржана је 15, 16. и 17. септембра. Крајишничани су том приликом били и домаћини „Михољских сусрета села општине Сечањ“. Подједнаку пажњу бројних посетилаца привукло је кулинарско такмичење “Босански лонац” који се одржава седму годину заредом, затим спортске тачке бацања купуса са рамена, скакање у џаковима и игра капања. Такође, љубитељи из области културе уживали су у богатим ликовним и поетско-прозним збивањима.

У такмичарском кувању Босанског лонца учествовало је десетак удружења жена из Војводине. Најуспешније кулинарке биле су чланице Удружења жена из Честерега. Другопласиране су жене “Нашег осмеха” из Сечња, а треће место заузело је Удружење пензионера и инвалида и грађана “Бока”.

Мимо такмичарског, припремао се и укусни “Босански лонац” за све оне који су посетили ово надметање. Нико није гладан остао. Вредне, гостопримиве и надасве срдачне биле су Крајишничанке из сеоског удружења жена које су се побринуле за беспрекорност дружења.

– Босански лонац је јело које се спрема од киселог купуса. Како у ово доба године киселог купуса има само у продавницама, ми га киселимо за све такмичаре као и за све госте. Ове године знатно смо појачили у броју тањира. На нашу радост, био је неочекивано велики број гостију. Ја крећем у целу причу са великин срцем, дајем максимално од себе као и моје мештанке. Кад се све заврши и кад ме неко сретне на улици и каже „Миро свака ти част“, не знам да опишем лепоту коју у том моменту осећам. Испреплетени су превелика радост и срећа јер су сви били презадовољни и да је свега лепог и укусног било на трпези. Оно што је најбитније је да нас тог дана све подсећа на нашу Босну и да све те најлепше утиске у себи носимо до следеће године, следећег сусрета. Истичем и то да је био велики број људи који су давно отишли из Крајишника и опет су дошли због ”босанског лонца” и дружења са нама. Значи, ништа лепше. Не могу речима да искажем снагу својих најлепших осећања. Све од срца радим. – дели своју причу срца Мирјана Умићевић, председница удрружења жена из Крајишника.

На питање о успешном рецепту припреме најукуснијег Босанског лонца, Умићевићева нам уз осмех загонетно одговара:

– Битне су три врсте меса које су неизоставни део босанског лонца: месо од бутке,сушена ребарца и сланина. Али такмичари имају пуну слободу за све остале састојке које ће да ставе како би био што укуснији. Наравно има још две врсте материјала које ће остати тајна наше рецептуре. Ако бисмо одали, онда то не би билчо такмичење. Та два састојка су наша тајна. Најукуснији је када се кува се у котлићу, на ватри.

Спортски део крајишничанских свечаних дана био је подједнака радост и задовољство за даме такмичарке, али и за најмлађе учеснике. И у спортском делу дружења битан моменат је очување традиције и обичаја краја из ког су Крајишничани. Село Крајишник су 1945. године колонизацијoм настанили Дрварчани и Крупљани. Доласком из Босне у Банат са собом понесоше и своју традицију.

У жару спортског духа врвело је од навијања, поготово код најмлађих такмичара – ученика Основне шоле „Славко Родић“ из Крајишника.

– Прича данашњице нажалост је да нам села одумиру, да млади људи из села одлазе. Нама је у циљу је да сачувамо све оно што су наши стари донели из Босне и да се сачува тај дух у нашој деци. Да пробају та „старинска“ јела, да учествују у негдашњим играма, да гледају жене у ручним радовима и да се науче тим вештинама плетења, хеклања…И сама настојим да мотивишем децу да буду део свега тога и да својим корацима учествују у очувању обичаја својих предака. Наша сеоска школа има одличну сарадњу са Удружењем жена из Крајишника. Ове године скоро су се сва деца виших узраста од петог до осмог разреда такмичили. Били су и на ликовној колинији. Моја колегиница Славица Бероња и ја све време смо биле са малишанима. Уживале смо истим осећањима радости – казује Бојана Миличевић, наставница српског језика у Основној школи „Славко Родић“ у Крајишнику.

Најуспешнији основци награђени су пуним ранцима слаткиша, док је сваки учесник као награду добио по лопту. Када је реч о женама такмичаркама у бацању „купуса“ са рамена и скакању у џаку најуспешнија је била Крајишничанка Рада Прошић, али како је правило да домаћини не могу да буду победници, титулу најуспешније имала је Љиља Савковић из Босанског Деспотовца. Највеће интересовање жена, кажу домаћини, било је у трци у џаковима, али су због стаситости дама најтраженији били најшири и највећи џакови.

У културном делу програма уживало се у веома великом одзиву учесника ликовне колоније, коју су успешно организовале Милена Шкрбић, уметница из Крајишника, заједно са Вером Танкосић, наставницом ликовног. Такође, била је постављена и изложба слика учесника колонија из претходних година.

Књижевни део дружења био је резервисан за представљање књиге „Нађени драгуљ“ Бранкиа Граховца, некадашњег мештанина Крајишника. Такође, љубитељи поезије, уживали су у љубавним стиховима Срђана Карановића, у књизи „Прекидам тишину“.

Овогодишњи Дани Крајишника биће упамћени и у лепоти фолклорног коцерта домаћина Културно уметничког друштва „Јандрија Томић – Ћић, као и гостију културно уметничких друштава „Мира Лукач“ из Дрвара и „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села.

Текст написала ТАТЈАНА РАЂЕНОВИЋ

Нема коментара

Напишите коментар