У Футогу одржан 10. завичајни скуп Банијаца из Живаје

Јубиларни 10. пут се око 90 мјештана некад највећег банијског села Живаја, које се налази на правцу између Хрватске Дубице и Суња,  састало 6. августа 2022. године у спортском центру Фер плеј у Футогу.

Била је то прилика да поразговарају и присјете се некадашњег живота у родном селу, али и свих оних страхота које су се прије 27 година десиле у злочиначкој акцији Олуја.


Према ријечима једног од активних учесника  овог завичајног окупљања Ранка Јанузовића повољан географски положај Живаје смјештене у равници између ријека Саве и Уне омогућио је да у најсрећније вријеме ту живи око 1.000 становника.
СРПСКА ПРЕЗИМЕНА
Село је доста дугачко, чак 7 километара, укупне површине 30 километара квадратних. Колико је српских породица некад живјело овдје свједоче и презимена: Микановић, Гачић, Радишић, Гвозден, Слијепчевић, Поповић, Пољак, Радошевић, Вукмировић, Мећава, Јанузовић, Загорац, Роксандић, Матић, Берберовић, Томић, Кокрља, Вујановић и Ећим.

– Живаја је формирана крајем 17. вијека. Село је препознатљиво по свом заштитнику светом Илији коме је посвећена црква подигнута 1885. године. До 1991. године поводом празника у селу би се одржавали нареодни сабори и спортски турнири. Након пада Републике Српске Крајине десетак породица из села се обрело у Футогу. Управо на иницијативу тох продица прије десетак година, везани родбинским и кумовским везама, почели смо да се окупљамо или за Светог Илију или у први викенд након празника – каже Јанузовић.
ФУДБАЛ ЧУВА СЈЕЋАЊЕ НА МЕЋАВУ
Он истиче да је село познато и по томе што је изњедрило народног хероја Петра Мећаву који је у Другом свјетском рату повео српски народ овога краја у борбу против окупатора. Прославио се у борбама за Бихаћ, Сухачу, Босански Нови,  Сански Мост и Бањалуку, да би као командант Десете крајишке дивизије смртно страдао у борбама за ослобођење Травника. У његову част након рата у селу је формиран фудбалски клуб који је носио име Мећава.

– Да би одржали завичајни дух у Футогу се приликом окупљања земљака подразумјева и одржавање турнира у малом фудбалу. Ове године учешће су узеле млада и стара екипа Мећаве, Банија Словинци и побједници турнира екипа Дача и Шаш.

Након спортског дружења земљаци се дружили уз домаћинску трпезу, а Ранко Јанузовић који је својевремено био и један од најближих сарадника легендарног пјевача Баје Малог Книнџе се увијек потруди и за добар музички програм у коме учешће узме неко од познатих извођача крајишке музике. Ове године то је био бенд Гоци и Роца.

КАКО САЧУВАТИ ТРАДИЦИЈУ И ИМЕ СЕЛА
Јанузовић каже да се у Живаји и сада људи окупе за Светог Илију, али су ти скупови све мањи.

– У обновљеној цркви Светог Илије, коју су усташе порушиле 1942. године, одржава се славска литургија. Међутим, све нас је мање, данас у Живаји живи тек око 60 становника старије животне доби. Остали су се раселили широм свијета и наш завичајни скуп у Футогу је покушај да укључимо и наше потомке и колико можемо сачувамо традицију и име нашег села – закључује Јанузовић.

Предраг Слијепчевић каже да поред тога што се стари пријатељи окупе, ово је прилика да се и њихови потомци међусобно упознају.

 

 

 Трифко Ћоровић
ПОТПИСИ ПОД СЛИКЕ

 

НАРОДНИ ХЕРОЈИ: Јосип Мажар Шоша и Петар Мећава у Јајцу 1943. године
http://znaci.net/images/11327.jpg
ЖИВАЈА: Село је некад имало 1.000 становника данас једва 60
Аутор: Petar Milošević – Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14921707
Нема коментара

Напишите коментар