АКТУЕЛНО:

Бријесница Горња: Окупили се расељени Срби

У Бријесници Горњој код Лукавца одржан је 9. Завичајни сабор Бријесничана и пољска јесења молитва, који су окупили расељене Срби са тог подручја с циљем да обезбиједе услове за одрживи повратак јер ни послије 28 година у селу, које је имало 570 становника, није обновљена нити једна кућа.

Један од организатора Лазо Трипуновић, који је избјегао у Добој, изјавио је да је почетна намјера групе ентузијаста окупљених у намјери да посјете и очисте локално гробље – прерасла у саборовање с циљем стварања услова за одрживи повратак.

– Већ има петнаестак породица које су спремне да очисте темеље и обнове објекте. То указује да ће повратак заживјети, а Богу хвала, уз нас старије све је више и млађих који се укључују – изјавио је он и навео да су мјештани ове године издвојили око 10.000 КМ за насипање и уређење пута до локалног гробља и мјеста саборовања.

Напоменуо је да нико од око 570 пријератних становника овог села, које је тотално уништено, није успио да обнови имање након што су протјерани 1995. године.

– Имали смо воду, струју, уводио се и телефон, али рат је све то прекинуо – подсјетио је он.

Рекао је да је након смрти Раденка Николића, који се 2006. године вратио Горњу Бријесницу, сва његова обновљена имовина поново уништена.

Према његовим ријечима, ове године сабор има посебну тежину и значај, јер окупљени тиме указују на присуство Срба који се не одричу свог родног краја и, у околностима нарушене безбједности, дају подршку српским повратницима у Тумарама, Доњој Бријесници и Пањику.

Предсједник Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице Милош Ковачевић, који живи у Прњавору, рекао је да су некадашњи мјештани истрајни у намјери да обнове своју имовину.

Ковачевић је указао да је, како би повратак био спроводив и одржив, неопходна подршка града Лукавца и институција ФБиХ, као и у Републици Српској.

– Прва фаза је да се обнови путна комуникација, јер је макадамски пут у јако лошем стању због експлоатације шуме и лошег одржавања – изјавио је Ковачевић и истакао да након тога треба поново обновити некадашњу електро-мрежу.

Душан Ненић, који живи у Брчком, рекао је да је, да би обновио минирану и уништену кућу, помоћне објекте и оспособио имање од 120 дунума код федералних институција аплицирао на програме обнове 2004. и 2005. године, али да никакав одговор није добио.

Ратомир Николић, који живи у Бијељини, навео је да двије куће, помоћни објекти, као и сва механизација, нису уништени током ратних дејстава већ крађом „од цријепа до шалтера“.

Николић је поручио да је захваљујући Сабору и јесењој молитви Горња Бријесница поново оживјела, те је задовољан што су млади све више заинтересовани да обнове своју дједовину.

Сабору су присуствовали начелници Петрова и Вукосавља Озрен Петковић и Борислав Ракић, као и градоначелник федералног Лукавца Един Делић.

Ракић каже да је велики број мјештана овог краја спас нашао у Вукосављу, те је задовољан што данашњим присуством на сабору показују да нису одустали од свог идентитета и коријена.

Петковић је рекао да општина Петрово морално и у складу са могућностима финансијски помаже српске повратнике, али је разочаран што ни након 28 година у Горњој Бријесници није остварен одрживи повратак, као и што су недавни догађаји у повратничком насељу Тумаре, нестанак Јованке Ђурић/89/ и напад на Радмилу Симић, пољуљали и затегли односе.

– Треба им помоћи. Нажалост, до сада су били препуштени сами себи – истакао је Петковић.

Ракић и Петковић су изразили спремност да у сарадњи са градоначелником Лукавца учесницима сабора буде омогућена квалитетнија инфраструктура и буде изграђена надстрешница како би имали гдје да дођу током светковина.

Делић рекао је да је локална власт Лукавца помогла да се учини проходним пут до Бријеснице Горње, за коју каже да је ваздушна бања и простор погодан за живот.

Он је подсјетио да је Бријесница Горња некада имала и школу, али је нажалост данас без становника јер Лукавац нема средстава да изнесе неопходне капиталне инвестиције које траже подршку виших нивоа власти.

Парох пурачићки Јеленко Лазић служио је молитву у оквиру сабора.

Организациони одбор припремио је богат културно-умјетнички програм.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар