Дани Српске Крајине у Српској Атини – 2023.

Поводом дана и славе Српске Крајине 16. децембра 2023. године у амфитеатру СПЕНС-а у Новом Саду одржана је традиционална културна манифестација “Дани Српске Крајине у Српској Атини-2023“ у организацији  Отаџбинског покрета. Манифестација је одржана под већ препознатљивим слоганом и завјетом “Док живе Крајишници, живјеће и Крајина“. Догађај је овај пут посвећен младима у жељи да је наставе по потреби и духовном обрасцу, како би достојно коријен обједињавао и дефинисао један неуништиви народ, који је “жилав као мрка купина, отпоран као моћан град на пропланку, а искушаван као Исус на погубљењу“.

Предсједник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић, поздравио је присутне и захвалио се свима који су дошли да обиљеже Дан и славу Српске Крајине.

– Хвала вам драги Крајишници што сте у оволиком броју дошли на ову крајишку свечаност што значи да сте одани својој Српској Крајини и да његујете своју српску традицију, културу и своје обичаје, јер само просвећен и друштвено одговоран народ који чува своје обичаје, традицију, културу, језик и писмо и који не заборавља своје знамените личности има будућност. И зато на данашњи дан са великим пијететом морамо да се сјетимо свих оних који су животе дали за одбрану својих породица и својих вијековних огњишта и своју Српску Крајину. Велико им хвала и слава им. Такође, на данашњи дан не смијемо да заборавимо предсједника РСК Милана Мартића и остале Крајишнике који неправедно оптужени и осуђени издржавају казне у Хашким казаматима и шаљемо им наше поздраве подршке.

–  Имајући у виду да смо ми Крајишници „двоструки завичајци“ јер имамо два завичаја, један гдје нам је Бог подарио живот и други који смо након протјеривања одабрали за живот својих породица и својих потомака у којима не цвјетају руже.У нашем првом завичају Срба је све мање и дефинитивно због старости и немогућности просте репродукције ускоро ће Срби у Хрватској нажалост нестати. Даме и господо поштовани Крајишници када тој поражавајућој статистици додамо и суморне податке у нашој Отаџбини Србији из 2019/2020. године.

– Од 4709 насеља 1200 је у фази нестајања у 100 насеља нема никога, а у 200 насеља нема млађег  од 20 година. У Србији 260.000 момака и 100.000 дјевојака који су ушли у 4. и 5. деценију немају породицу. Када томе додамо црну статистику насилног прекида трудноће дјевојака. Годишње између 6.000 – 10.000 девојака од 16 – 19 год. прекине трудноћу, на абортус се са 16 и мање година одлучи између 10.000-16.000 трудних малољетница.

Због те  застрашујући и суморне статистике Отаџбински покрет је прошле године покренуо иницијативу да све своје програмске активности посвети младима и ова Свечана академија како у свом називу „Сабор младих Српске Крајине региона и дијаспоре“ под слоганом „Сви смо ми дужни себе некој дјеци, будимо потомци да би били преци“. Лалић је истакао да ова иницијатива и ова Свечана академија има два циља.

–Први, да ми старији морамо бити свјесни и уважити чињеницу да наши млади немају исте погледе да ствари појаве у нашем друштву као ми старији, зашто? Зато што наша омладина нема сјећања која ми имамо. Зато што се наши млади не информишу као већина нас старијих.  Зато што наши млади не знају о партизанима, усташама, четницима и они нису оптерећени тим историјским насљеђем. И други, да је на нама старијима велика одговорност и да морамо дати себе много више него што дајемо и морамо:  да афирмишемо младе људе као покретачку снагу нашег друштва и државе. Да мотивишемо младе људе да остану у Србији, а то значи да се млади људи морају морају много више питати. И као крајњи циљ да пробудимо свијест код младих људи да је једини начин нашег опстанка оснивање породице и стицање порода јер само тако можемо зауставити бијелу кугу и опстати као народ и због тога ће Свечана академија бити обиљежена искључиво наступима представника организација младих Српске Крајине, КиМ, региона и дијаспоре и наших пјесника, пјевача и КУД-ова као и других из Србије који афирмишу младе.

На крају свог обраћања Лалић је присутне обавијестио о покретању двомјесечника „Глас Српске Крајине у Војводини“ који ће између осталог бити у функцији иницијативе о младима и замолио представнике свих крајишких удружења да покрену оснивање младих организација и да у наредном периоду сви заједно дамо већи допринос у остваривању ове иницијативе са поруком:                                                                                                                                                                                             – ХАЈДЕ ДА ПРАВИМО МАЛЕ КОРАКЕ, КОЈИ ЋЕ ДОНИЈЕТИ ВЕЛИКЕ ПРОМЈЕНЕ

Предсједник Уније младих Отаџбинског покрета Александар Смолић истакао је значај његовања културе, традиције и обичаја.

– Зацртали смо себи да нашој младости покажемо да све што долази из иностранства није ни мало боље од наше традиције. Хоћемо да им покажемо да није срамота недјељом отићи у цркву, да је пожељно бавити се фолклором, да је битно ставити породицу испред каријере. Нема ничега светијег и чистијег од тога. Чувајмо нашу традицију јер је имамо, ако је изгубимо заувијек ћемо остати нико и ништа. Нема већег душевног мира и нема веће слике од породице окупљене око божишћне трпезе, нема ничега тако јединственог као што је крсна слава и нема боље животне филозофије, смјернице и путоказа од наше православне вјере. Ми живимо тако већ хиљаду година и опстали смо. Не дајте млади људи да се на нашим генерацијама сломе та кола, да наша генерација у миру изгуби оно што наши преци хиљаду година чувају. Читајте Његоша, пишите ћирилицом, живите поштено, поштујте родитеље и молите се Богу. Вјерујте ми, свима ће нам се исплатити. То је систем који вијековима функционише и немојмо га мијењати. Сачувајмо га и сачували смо себе – поручио је Смолић.

Отаџбински покрет ствара пријатеље широм српске дијаспоре. Са четворочланом делегацијом из Мајца и Бадена допутовала је Нашата Мишковић која представља организацију младих на том простору. Рад и преданост идеји подржала је путем видео бима новинарка и књижевница из Канаде Јулијана Пандуревић.

Као значајан допринос Крајини, оснивач фондације “Завичајност“ Душко Ћутило представио је замисао фондације:

– Данас смо се окупили да обиљежимо Дан и крсну славу Српске Крајине, али и да кроз пригодан културно-умјетнички програм одржимо манифестацију “Дани Српске Крајине у српској Атини“. Због наших предака, очева и дједова који су никли у Крајини морамо се окупљати и чувати свој идентитет, како бисмо оно што су наши преци оставили могли да сачувамо и пренесемо нашим потомцима. На то на обавезују наша историја, прошлост али и наша будућност.

Ћутило је истакао да је га је рад са удружењима и организацијама која кроз свој рад његују традицију, културу и обичаје нашег народа и боре се за права нашег народа мотивисало да покрене Фондацију “Завичајност“ која ће за циљ имати хуманитарни рад како би помогли нашем народу у Србији и у земљама окружења. Једна од првих активности је хуманитарна акција која носи назив “Заједно за Крајину“ и за циљ има пружање подршке социјално угроженом српском народу који живи на простору Федерације БиХ на простору Епархије бихаћко-петровачке.

У културно-умјетничком делу програма учествовали су Хор “Свети Роман Слаткопојац“ из Петроварадина, КУД “Ћирило и Медотије“ Бусије, брат и сестра Вања и Ђорђе Туропољац, пјесникиња Ранка Срдић Милић, дјечји хор Парагово и најмлађи чланови Фондације “Лаза Костић“.

 

                                                                                                 Новинар Српског кола

                                                                                                 Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар