Тушевљак:Споменик на Казанима да буде посвећен искључиво српским жртвама

Главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге кривичних дјела ратних злочина Симо Тушевљак сматра да споменик на Казанима треба да буде посвећен искључиво српским жртвама.

Тушевљак је рекао да га најаве из Сарајева у вези са изградњом спомен-обиљежја „невиним жртвама“ подсјећају на споменике које је на мјестима страдања Срба у „оном рату“ подизао бивши режим, а на којима зарад прикривања истине пише само да је ријеч о „жртвама фашистичког терора“.

Он је додао да је на Казанима „осим цивила српске националности ликвидиран и велик број припадника Армије БиХ који су такође били Срби“.

„Број жртава никада није званично утврђен, јер су посмртни остаци намјерно негдје скривени након ексхумације из јаме“, рекао је Тушевљак за „Политику“.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да је најава везана за Казане само „дио добро познате сарајевске приче“, која се пласира, не због поштовања српских жртава, него са циљем да се каже да су у протеклом рату „страдали сви“.

„То само оправдава смисао наше намјере да споменик настрадалим сарајевским Србима подигнемо у Источном Сарајеву на дијелу постојећег споменика на Врацама који је на територији Српске“, нагласио је Радановић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да су Казани једно од највећих стратишта сарајевских Срба, а да Сарајево наставља да иде истим, погрешним корацима, занесено причом о жртвама само једног народа.

Он је додао да то што на спомен-обиљежју на Казанима, када буде подигнуто, највјероватније неће бити текст који јасно свједочи да су ту довођени и убијани Срби, а потом бацани у јаму потврђује да, нажалост, политичка јавност и власт у Сарајеву не може за смогне снаге и призна злочине који су у том граду почињени над Србима.

Из јаме на Казанима послије рата су извађени остаци 23 жртве. Међу 15 идентификованих је 10 српске националности.

За злочине почињене на тој локацији осуђено је 14 припадника Армије БиХ на казне затвора од десет мјесеци до шест година.

Градоначелник Сарајева Бењамина Карић недавно је најавила постављање спомен – обиљежја на Казанима, али нико не зна шта ће писати на тој плочи. Градска управа је објавила јавни позив за пријаву идејних рјешења за споменик на Казанима у којем је јасно назначено да „није потребно дефинисати текст на спомен-обиљежју“.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар