У Бачком Добром Пољу код Врбаса одржана 4. косидба

У организацији удружења “Војвођанска косидба“ и Туристичке организације Врбас, а уз подршку Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Представништва Републике Српске у Србији, 13.06.2020. године у Бачком Добром Пољу одржана је 4. косидба. Иницијатор и организатор косидбе је предсједник удружења “Војвођанска косидба“ Цвијета Кнежевић, а манифестацији су присуствовали Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Борислав Максимовић сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Србији и Милан Глушац предсједник општине Врбас.

Организатор и предсједник удружења “Војвођанска косидба“ Цвијета Кнежевић била је презадовољна бројем присутних и учесника:

  • Презадовољна сам одзивом иако су многи земљаци и пријатељи били спречени да дођу због ситуације са корона вирусом. Циљ овог догађаја је да се очува традиција и обичаји, да дјеци покажемо како се то некада радило и да и код њих пробудимо интересовање за нашим старим обичајима, да они даље чувају и његују традицију, они су наша будућност, истакла је Цвијета Кнежевић.

Кнежевићева је посебно задовољна јер су се дјеца између 9 и 12 година опробала у косидби. Међу сениорима титулу најбољег понео је Зоран Ракита, док се међу ветеранима највише истакао Ђуро Керкез из Босанског Петровца. Поред косидбе, одржало се надметање у навлачењу конопца, скоку у даљ, бацању камена с рамена, скакање у џаковима. Ове године због актуелне ситуације сви такмичари су заслужено добили златне медаље и захвалнице.

Након такмичарског дијела, присутни су могли да уживају у културно умјетничком програму у којем су своја умијећа показали КУД “Шове“ Равно Село, КУД “Сава Вукосављевић“ Змајево, КУД “Врело“ Куцура, певачка група “Врбас“, песникиња Ранка Срдић Милић и народни гуслар Веселин Вуковић.

                                                                                                Новинар Српског кола

                                                                                                Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар