У Барици Доњој код Брода служен парастос за жртве усташког покоља

У Барици Доњој код Брода данас је служен парастос за жртве усташког терора 1941. године, као и за погинуле борце и цивилне жртве из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је, према доступним подацима, за вријеме Другог свјетског рата са подручја општине Брод, страдало више од 2.000 Срба, највише цивила који су одвођени у логоре у Јасеновац и Славонска Пожега.

Видић је навео да су мјештани Барице у највећем броју страдали у логору у Славонској Пожеги, те подсјетио на 26. август 1941. године када је заробљено и одведено више од 450 Срба из овог и околних мјеста.

„Из те мученичке групе на мосту на ријеци Сави убијено је 50 Срба. У мјесту Сењак код Славонске Пожеге постојао је споменик жртвама усташког покоља у Сабирном логору, који су крајем 1991. године срушили припадници Збора народне гарде“, додао је Видић.

Свештеник Драган Зарић богослужио је у Цркви Светог Илије у Доњој Барици, а потом је служен помен испред спомен-обиљежја.

На једном спомен-обиљежју уклесана су имена 124 становника из Барице, убијена 1941. године, а на другом имена пет погинулих бораца Војске Републике Српске и три цивилне жртве.

Споменик жртвама из Другог свјетског рата у Барици Доњој срушиле су оружане снаге Хрватске 1992. године, али је убрзо обновљен.

Вијенце на спомен-обиљежја положиле су породице убијених мјештана, делегација општинске и мјесне Борачке организације, начелник општине Брод Илија Јовичић и предсједник локалног парламента Милош Станишић, као и представници политичких партија.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар