У београдској општини Палилула одржан 4. Банијски вишебој

У организацији „Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније“ из Београда, у недјељу 25. септембра 2022. године у београдском насељу Крњача, на терену ФК „Братство“ одржан је четврти по реду „Банијски вишебој“. Ова, сада већ традиционална, спортско – културна манифестација окупила је Банијце, њихове потомке и пријатеље како би се културно и традиционално повезали са завичајем. Завичајно удружење Банијаца жели на овај начин да очува традицију коју су наши преци преносили с кољена на кољено, а уједно да је пренесе на млађа покољења и покаже им како су се њихови дједови и прадједови забављали када није било компјутера и мобилних телефона.

Присутне је поздравио предсједник управног одбора Завичајног удружења Банијаца, Мирослав Ковјанић који се захвалио Општини Палилула који сваке године помажу приликом организације Банијског вишебоја.

„Поздрављам представника ГО Палилула, господина Дејана Цветковића, као и представнике ГО Земун који су препознали значај и циљ наше манифестације. Без помоћи градских општина Палилула и Земун и њихове свесрдне подршке не бисмо могли све то да остваримо и реализујемо. Циљ ове манифестације има много шири значај него што ми то сами можемо да замислимо. Пре свега, циљ је да се старије генерације кроз игру подсјете и врате у завичај, а истовремено пренесу дио културе и традиције на млађи нараштај. Зато акценат и дајемо на дјеци и трудимо се да их окупимо у што већем броју јер они су наша будућност.“ рекао је Ковјанић.

Ковјанић се захвалио свим члановима управног одбора удружења који су много радили и одрицали се да овај вишебој постане традиционалан.

„Посебно се захваљујем господину Мевлудину Хасанагићу, нашем љубазном домаћину, који нам све ове године излази у сусрет, а надам се да ћемо и у будућности имати тако добру сарадњу.“ – истакао је Ковјанић.

Представник ГО Палилула, Дејан Цветковић је поздравио све присутне у своје и у име предсједника Општине Палилула, Мирослава Ивановића и свих запослених те општине.

„Захвалио бих се овим путем Мирославу и Удружењу Банијаца. Хвала вам што постојите и што организујете овакве манифестације јер овакве манифестације покрећу све. Децо, вама хвала што сте данас дошли овде јер на вама је будућност. Ми полако идемо својим путем, а ви сте ту да цветате, да блистате и подижете ову државу.“ – рекао је Цветковић.

Такмичари су се борили у дисциплинама бацање камена с рамена, трчање на штулама, навлачење ужета – мушкарци, навлачење ужета – жене, повлачење на брвну, навлачење ужета – дјеца, скок из мјеста у даљ (дјеца), трчање у џаку (деца), трчање са јајетом у жлици / кашики (дјеца).

Вишебој је протекао у здравој и веселој атмосфери, а радује велики број дјеце који су имали прилику, кроз игру и надметање, да науче како су се њихови преци играли и забављали.

Побједницима у мушким дисциплинама као и свим женским такмичаркама и свој дјеци подијељене су медаље, а заслужним појединцима који су помогли одржавање вишебоја, плакете и пехари.

Програм су водили Дана Богдановић и Далибор Јелић.

Судијски пар су чинили Стојан Кепчија и Жељко Продановић.

Морамо истаћи и похвалити залагање свих чланица и чланова Завичајног удружења Банијаца који су допринијели да се ова манифестација успјешно одржи.

Да снага на уста улази побринуо се Ђуро Клипић који је за све присутне припремао пикантне кобасице спремљене по традиционалном банијском рецепту.

Фотографије са вишебоја погледајте на сљедећем линку.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар