У Београду одржан први „Банијски вишебој“

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније 28. септембра одржан је  први „Банијски вишебој“ на терену ФК „Братство“ у насељу Крњача у Београду. Ова спортска манифестација одржана је са циљем да се старије генерације подсјете на традиционалне спортове, а младе науче како су се њихови преци забављали и дружили и да ту традицију преносе својој дјеци.

У име Завичајног удружења Банијаца присутну публику и такмичаре поздравио је предсједник Управног одбора Удружења Мирослав Ковјанић који се захвалио Банијцима што су дошли да подрже скуп  и да Удружењу дају снагу и вољу да наставе овим путем и да ово не буде само први Банијски вишебој, већ да постане традиционалан, као и друге манифестације које ово Удружење дуги низ година организује.

„Ми Крајишници и Банијци дошли смо на ове просторе јер смо прогнани са наших огњишта. Србија нас је примила раширених руку и са топлим ријечима наших комшија и данас срећно и сложно живимо. У наше вријеме и вријеме генерација прије нас није било компјутера, мобилних телефона али ипак смо  имали себи забаву, а истовремено на оваквим скуповима смо провјеравали своју снагу и вјештину. Не смијемо заборавити своје коријене и традицију“,  поручио  је Ковјанић и том приликом се захвалио општини Палилула која је препознала значај и подржала манифестацију.

Предсједник општине Палилула Александар Јовичић присуствовао је отварању манифестације и у свом обраћању изразио разумијевање за све бриге и муке прогнаних Срба, јер исте те муке имао је и сам, с обзиром да је у Београд дошао из Сребренице, такође не својом вољом.

„Ја желим да нагласим да је наша општина отворена, да ћемо и у будућности колико год можемо да помогнемо Удружењу, али и сваком понаособ уколико има неки проблем. Оно што можемо ријешићемо заједничким снагама. Моја врата су отворена свакога дана-  рекао је Јовичић пожеливши Банијцима да проведу овај спортски дан на лијеп и дружељубив начин.

Након што су Банијци уручили плакету захвалности предсједнику Јовичићу, први Банијски вишебој је проглашен отвореним и игра је почела.

Такмичари су били подијељени у двије категорије: одрасли, међу њима мушкарци и жене  и дјеца до 14 година. Одрасли мушкарци су се такмичили у дисциплинама превлачења конопа, бацања камена с рамена, превлачења штапа, обарања са греде (брвна), трчања на штулама, скока у даљ из мјеста и потезања куке. Жене су се такмичиле ревијално у игри превлачење конопа, док су се дјеца такмичила у дисциплинама трчања у џаку (врећи) и трчања са јајетом у жлици(кашики).

Један од најуспјешнијих такмичара првог Банијског вишебоја био је Марко Косовац из Селеуша. Косовац који је поријеклом из Санског Моста, одакле се доселио 1995. године.  освојио је чак пет пехара, а са својом екипом „Селеушки вишебој“, често се такмичи на оваквим манифестацијама.

„Наш  циљ је да упознајемо нове људе, да се дружимо, да их позовемо да дођу на наш вишебој који организујемо у Селеушу већ неколико година и  да нас буде што више“, закључио је Косовац поносно пакујући своје пехаре од којих му је омиљени из дисциплине превлачење куке, јер му је то, како је рекао за „Српско коло“ „ужа специјалност“.

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније  на крају програма приредило је подјелу захвалницу онима који су дали највећи допринос и помоћ у организацији ове спортске манифестације. Предсједник Мирослав Ковјанић уручио је пригодне плакете Мевлудину Хасанагићу и Гвоздену Гојковићу и том приликом још једном се захвалио свим члановима Управног одбора Удружења који су вриједно радили како би ова манифестација била успјешно организована.

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

Резултати такмичарског дијела:

ОДРАСЛИ:

МУШКАРЦИ

Трчање на штулама:

 1. Михајло Блажевић
 2. Станко Еремија
 3. Дејан Лака

Превлачење конопа:

 1. Грмеч у срцу
 2. Јаворањ
 3. Костреши

Бацање камена са рамена:

 1. Борислав Ђукић
 2. Марко Косовац
 3. Драгош Мијатовић

Превлачење штапа:

 1. Драгош Мијатовић
 2. Марко Косовац
 3. Милош Косовац

Обарање са брвна:

 1. Марко Косовац
 2. Михајло Блажевић
 3. Драгош Мијатовић

Повлачење прста (куке)

 1. Драгош Мијатовић
 2. Марко Косовац
 3. Милош Косовац

Скок у даљ из мјеста:

 1. Борислав Ђукић
 2. Марко Косовац
 3. Марко Ресан

 

ЖЕНЕ

Превлачење конопа:

1.Јаворањ

 1. Удружење „Банијаца, потомака и пријатеља Баније“

ДЈЕЦА

Трчање у џаку:

 1. Вељко Блажевић
 2. Андријана Васиљевић
 3. Теодора Деветак

Тржање са јајетом у жлици (кашика):

 1. Стефан Пријић
 2. Вељко Блажевић
 3. Лука Томић
The gallery was not found!
Нема коментара

Напишите коментар