У Београду одржана промоција завичајног стваралаштва Добривоја Павлице

Добривоје Павлица – чувар традиције

Добривоје Павлица, човјек који има много различитих интересовања, он је музичартекстописац и композитор, филолог, етнолог и музички истраживач представио је своје стваралаштво 28. маја у Сали ГО Нови Београд. Највише пажње посветио је представљању своје најновије књигеТесла у народној пјесми и стваралаштву Добривоја Павлице.

Послије уводне ријечи модератора ове књижевне вечери, Данка Перића, публици се обратио аутор, Добривоје Павлица.

– Послије распада земље, нисам имао снаге да наставим да се активно бавим пјевањем, већ сам се латио пера и кренуо сам записивати оно што сам музички стварао. Прву књигу под насловом Народно благо Лике или Најљепше шале о Дани и Мани објавио сам 2003. године. Један од рецензената те књиге је био уважени професор овдје присутан Миле Рајчевић – рекао је Павлица.

Другу књигу је написао поводом 150 година од рођења Николе Тесле, 2006. Личка народна ношња, са освртом на живот и рад великог научника из Лике Николе Тесле.Трећа књига Најљепше народне пјесме Лике, лички народни инструменти и личка народна кола и плесови (2010). Књига Тесла у народној пјесми и стваралаштву Добривоја Павлице која је објављена 2014. и доштампана 2016. године на својој посљедњој страни има цд, односно то је књига преточена у цд. Ускоро ће постати трилогија, имаће и видео запис.

Добривоје Павлица је рекао да су га два мотива навела да напише ову књигу.

– Поријеклом сам Личанин и моје мјесто је само 5 километара удаљено од мјеста рођења Теслиног оца Милутина. То је један од разлога што сам писао књигу о Тесли. Други разлог је што сам годинама, већ 50 година музички покушао сачувати благо Лике, Кордуна, Баније и Буковице. То моје стваралаштво се сажима кроз 15 албума, и поносим се чињеницом да своје стваралаштво нисам комерцијализовао – рекао је Павлица и нагласио да је рецензент књиге академик проф. др Ненад Вуњак.

– Тесла нажалост није и даље довољно присутан у нашој јавности, одлучио сам да му посветим и народна кола и народне пјесме да би се тај човјек и са музичке стране опјевао.

Књиха има 7 тематских цјелина које су међусобно комплементарне.

Први дио говори о Николи Тесли српском и свјетском генију свих времена. Описан је његов живот, његова родбина, његово поријекло, послије чега слиједе фотографије Николе Тесле.

Други дио чини дописивање Николе Тесле са родбином.

– Постоји 70.000 писама који се чувају у Музеју Николе Тесле, ја сам овдје пренио 10 писама и једно од тих писама налази се и на овом цд-у које је читала моја ћерка Милка – рекао је Павлица.

Трећи дио је Тесла у народним пјесмама аутора. 15 пјесама, нотни записи и све су пјесме снимљене на цд-е уз пратњу Великог Народног и Тамбурашког оркестра РТВ. На крају тих пјесама је и ауторска гусларска пјесма, гусле личке од јаворовине.

– Ту је слика Петра Перуновића Перуна, омиљеног гуслара који је поријеклом Црногорац. Као наставник службовао је по Србији. Када је једном приликом долазио у Њујорк, позвао га је Теслин секретар Радосављевић. Тесла је рекао Перуну да ништа не може да разгали душу једног Србина као гусле – рекао је Павлица.

Четврти дио су Теслина народна кола. Милутиново, Теслино, Смиљанско, Ђукино коло уз пратњу ВНО и Тамбурашког оркестра РТВ, те ВНО РТС.

Пети дио Тесла у пјесмама знаменитих српских пјесника (Јован Јовановић Змај, Десанка Максимовић, Алекса Шантић, Лаза Костић).

Шести дио Тесла у анегдотама и народним шалама шаљивџија Дане и Мане.

Седми дио су златна признања аутора која је добио за остварења посвећена Николи Тесли.

Никола Жегарац се осврнуо на значај Теслиних проналазака.

– У књизи је аутор на посебан начин описао живот и научни рад највећег свјетског генија и научника свих времена Николе Тесле. Аутор је познат као човјек који воли и поштује лички народ, његову културу и традицију наше Лике – рекао је Жегарац .

– Имао сам прилику да је моја радна каријера из области свијета науке и технике, област машинство и енергетика и многе друге научне области. Годинама сам радио у научним институцијама, сарађивао са свјетским угледним компанијама на пословним истраживањима и на развоју и пројектовању нових система уређаја и опреме. Незамисливо је и немогућ би био рад без практичне примјене Теслиних проналазака, изума и научних открића.

Наступали су: Геронтолошки центар – пјевачке групе Ластавице и Соколови и Крајишка група Плитвице.

Добривоје Павлица припремио је и Лички кувар, само се чекају средства за штампу.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар