АКТУЕЛНО:

У Београду отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац“

Мултимедијална изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године“ отворена је данас у Дому Војске Србије у Београду, а грађани ће моћи да је виде до половине фебруара наредне године.

Отварање изложбе, организоване уз подршку министарстава одбране и културе и информисања Србије и Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Републике Српске уприличено је поводом обиљежавања 75 година од пробоја посљедње групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу – Доња Градина у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић рекла је да је по броју жртава то био трећи логор у Другом свјетском рату, али да је по звјерствима био без премца.

Према њеним ријечима, поставка изложбе састоји се из неколико дијелова у којима је дат преглед историјских дешавања, од оснивања НДХ са нагласаком на расним законима и усташкој пропаганди.

Тулековићева је подсјетила да је логор Јасеновац био систем од пет логора и да је највећи број јасеновачких логораша убијен у Доњој Градини.

„Према процјенама, то је око 365.000 убијених. у Доњој Градини на девет гробних поља простире се 105 масовних гробница чије су димензије огромне, а укупна површина је 10.130 метара квадратних. Ове гробнице су доказ усташког злочина који је извршен за вријеме НДХ“, рекла је она.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић и министар културе и информисања Србије Маја Гојковић указали су на значај изложбе за његовање културе сјећања.

Стефановић је рекао да злочин који се догодио у Јасеновцу над Србима, Јеврејима и Ромима никада не смије бити заборављен, а историја прекрајана.

„Не смемо да дозволимо да сви злочини из тог геноцидног логора смрти буду заборављени, као и да се пронађе оправдање за њих“, рекао је он.

Гојковићева је нагласила значај организовања изложбе са аспекта његовања културе сјећања као дијела очувања националног идентитета, те указала да је зато од огромног значаја изградња Меморијалног центра Доња Градина, што су договорили Република Српска и Србија.

Подсјетивши да је Јасеновац био најужаснији логор смрти у Другом свјетском рату и мјесто страдања Срба, Јевреја и Рома, Гојковићева је рекла да изложба служи да би садашње и будуће генерације знале шта се догодило.

Отварању изложбе присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар