У Беранaма и ове године традиционалне Видовданске свечаности

Српско историјско- културно друштво “Никола Васојевић“- Беране, Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору
Организују традиционалну манифестацију :
ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ БЕРАНЕ 2019.
НА ТЕМУ “(НЕ) ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ“
Пошто смо савез удружења која поштују традиционалне вриједности Српског народа у Црној Гори и ове године ћемо на дан Светог мученика кнеза Лазара и Светих српских мученика -Видовдан обиљежити поред поменуте теме и крсну славу уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране.
У оквиру Видовданских свечаности одржаће се и културни програм у којем ће учествовати пјесници,историчари, гуслари…
На свечаностима ће се уручити традиционалне Видовданске награде које уручују удружења која сачињавају Српску народну одбрану Васојевића и лимске долине. Ове године награде су добили:
Награду “Радомир П. Губеринић“ за 2019.годину добио је проф.др Славољуб Ђукић за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића.
Да вас подсјетимо: Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис Глас Холмије од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај. Награда носи назив – “Радомир П. Губеринић“ – до сада су је примили: за 2013. Годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић,за књигу “Хероина великог срца“, која говори о животу и раду Дивне Вековић,за 2014. књижевник Бранислав Оташевић,за књигу “Милован Ђилас-скица за портрете“, историчар Горан Киковић,за 2015. годину за књигу “Преци и Потомци“ –монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране,генерал др Лука Кастратовић, за 2016. за књигу “Сердари, војводе и генерали из Васојевић“, проф. др Марко Кнежевић,за 2017. годину за књигу “Велика и Новшиће“, академик професор доктор Јован Бабовић за 2018. Годину за књигу “Од Комова до Српске Атине“ . И ове године жири је донио одлуку да она буде додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за 2019. годину за књигу “ Васојевић свој на своме – навијек и амин“.
Књижевну награду “Ратко Делетић“ за 2019. добио је књижевник и пјесник Радомир Стојановић.
Ову награду коју је установио часопис “Глас Холмије“ 2017. године су добили пјесници:Драгомир Дале Ћулафић за 2017. и Дарко Јововић за 2018.годину.
Награду “Лазарево слово“ за 2019. добио је проф. др Драгомир Кићовић.
Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду “Лазарево слово“, које је прошле године додијељено историчару Горану Киковићу. Ове године жири је награду додијелио Кићовићу за књигу “Пуниша Рачић и/ли о заблудама и диобама“.-Саопштио нам је Горан Киковић,предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине.

 

Нема коментара

Напишите коментар