У Буковцу одржан 21. Завичајни збор Косидба

Игра, песма, обичаји праћени добрим расположењем, окупили су поштоваоце традиције и обичаја краја из којег долазе у Буковцу на 21. Завичајном збору Kосидба у организацији Завичајног удружења “Мањача“. Присуство великог броја гостију и званица употпунио је догађај свима који су дошли да се сретну са својим земљацима и искористе прилику да се присете обичаја које носе из завичаја. Манифестацију су подржали Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, Фонд за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и сарадњу са Србима у региону, Представништво Републике Српске у Србији, Месна заједница Буковац и печењара “Код Дуће“.

Међу бројним званицама, догађај су увеличали министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, директор Фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и начелница Дрвара Душица Рунић.

Организатор манифестације Ранка Срдић Милић је истакла задовољство због манифестације, као и понос на завичај и порекло, почаствована што су се одазвали људи у које верује захвалила се свима који су се одазвали позиву и својим присуством увеличали догађај.

– Ова манифестација је значајна за Србију јер Србија мора да буде поносна на све Србе где год да они живе. Веома је важно чувати осећај да сви долазимо из различитих крајева, а да сви припадамо јединој мајци Србији, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

– Нама је завичајни збор у Буковцу изузетно важан јер се на тај начин чува наша крајишка традиција. Свима нама је важно да завичај чувамо као свој лични идентитет, а дужни смо да нашој деци причамо о обичајима нашег завичаја, истакла је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао да Савез Крајишких удружења на прави начин показује како и на који начин се држи веза са завичајем и као се завичај промовише у срединама у којима су они дошли трајно да живе. Такође, Цицовић је истакао да народ који није свестан свог идентитета, културе, језика и писма нема будућност. А српски народ има будућност и за Представништво Републике Српске у Србији су овакве манифестације од посебног значаја јер се тако јачају односи Срба са обе стране Дрине.

У име свих Срба повратника у Федерацију БиХ и у име највеће повратничке општине Дрвар, обратила се начелница Дрвара Душица Рунић која је пренела поздраве из Дрвара, Грахова, Гламоча и Босанског Петровца:

– Захваљујем се завичајним удружењима који не дају да се изгуби традиција, јер да би знали где идемо морамо знати одакле смо дошли. Зато свима велико хвала са жељом да се и свих будућих година окупљамо, а ми ћемо вас такође дочекивати на огљиштима из године у годину, истакла је Рунић.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило такође је истакао значај чувања традиције и обичаја:

– Значај оваквих скупова је да покажемо заједништво, солидарност и слогу и покажемо своју посебност. Фонд је до сада подржавао и у будуће ће бити подршка и партнер у оваквим манифестацијама које треба ценити, неговати и поштовати, истакао је Ћутило.

Први и обавезни део манифестације, али уједно загревање пред косидбу, била су такмичења у спортско – витешким дисциплинама која су одавно постале део традиције. Земљаци су се надметали у бацању камена с рамена, скоку у даљ, навлачењу конопцем, навлачењу штапом, крмању, варизању и клисању, а само најбољи су однели победу. У бацању камена с рамена најбољи је био Драган Керкез, друго место освојио је Марко Рељић, док је трећи Давор Шодоловић. Најбољи у скоку у даљ био је Марко Рељић, други је био Давор Шодоловић, док је треће место освојио Урош Амиџић. Победа у навлачењу конопцем припала је екипи ЗУ “Мањача“, друго место освојила је екипа “Војвођанска косидба“, а треће “Вукови“. У навлачењу штапом победу је однео Марко Рељин, док је друго место освојио Зоран Маринковић. Победник игре крмања био је Душан Грмеш, док је победе у варизању и клисању однела екипа Станко Подрашчанин и Душан Перић.

Централни део манифестације била је косидба у којој су се, обучени у народну ношњу, такмичари надметали у брзини кошења и најбоље покошеној трави свако на својој парцели. Након косидбе следио је заслужени ручак на откосу и богата трпеза са традиционалним јелима које су припремиле вредне жене из Старе Пазове. Парцелу је најбоље покосио Драго Иванић, док је најбржи био и због тога освојио прво место Мирко Кецман. Друго место припало је Марку Мирићу, док је трећи по брзини кошења био Зоран Керлец.

Сви пристуни су могли да уживају у наступима КУД “Милица Стојадиновић Српкиња“ из Сремске Митровице, гуслара Витомира Вулина, етно групе “Храм“, уметника Милана Малбаше, чланица КУД “Бач“ изворне певачке групе “Трамошњанке“.

Након такмичења и званичног дела програма, гости је забављао Ивана Кукољ – Куки.

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

 

 

Нема коментара

Напишите коментар