У Челебићима освештан споменик страдалима у Другом свјетском рату

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је у Спомен-парку Локвице у фочанској мјесној заједници Челебићи освештао новоизграђени споменик мјештанима страдалим од усташа у Другом свјетском рату.

Усташе су на том мјесту у јуну 1943. године, за вријеме Битке на Сутјесци, убиле девет мјештана српске националности из Веленића и Мештревца, а споменик су подигли њихови потомци.

Предсједник Црквеног одбора Љубомир Тодовић рекао је да су усташе на превару ухватиле девет мушкараца, међу којима је био и солунски добровољац Видак Фундуп.

„Свезали су их жицом, изболи бајонетима и оставили да умру. Након тога, муслиманске усташе су у Веленићима ухватиле 48 жена, дјеце и стараца и кренули су да их запале, али је то спријечио један италијански официр“, испричао је Тодовић.

Страдалим Србима данас је митрополит Хризостом служио парастос.

Он је служио и Свету архијерејску литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Челебићима, а посјету овој мјесној заједници завшрио је у селу Ријека, гдје је посјетио Цркву Светог Николе и Завичајни музеј.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар