АКТУЕЛНО:

У Чонопљи крај Сомбора одржана трећи пут Донаторска ликовна колонија „За Привредник из Загреба“

Кордунаши и пријатељи за ПРИВРЕДНИК


Током викенда 26. и 27. маја ове године у Чонопљи крај Сомбора, чланови Културно умјетничког друштва „ВУК КАРАЏИЋ“ били су домаћини велике Донаторске ликовне колоније „За ПРИВРЕДНИК из Загреба“, која је одржана по трећи пут за редом.

Ово културно – умјетничко друштво, које деценијама чува и гаји традицију и обичаје Кордуна, свог некадашњег завичаја, овим ликовним колонијама помаже своје сународњаке који су остали живјети на Кордуну, прије свега младе људе без којих неће бити будућности српске заједнице у Хрватској.

Зашто и одкуд баш Чонопља? Та веза деценијама је не раскидива. Чонопљу одмах послије Другог свјетског рата насељавају наши Кордунаши, којима се трагичне године увијек изнова враћају готово мамематичком предвидљивошћу. Деведесетих година прошлог вијека у Чонопљу поново долазе избјеглице из Хрватске и с Кордуна. Не долазе и не насељавају Кордунаши Чонопљу својом вољом, јер завичај и кућа се не напуштају без велике присиле и потребе. Чонопља је због тога и библијски и митско мјесто. Мјесто нестајања и нових почетака спутаваних тешким носталгијама и болним прилагођавањима. Исто тако људи из Чонопље никада нису заборавили одакле су дошли. Нису заборавили своје жртве, нису заборавили своје хероје, нису заборавили своје напуштене куће и њиве, свој завичај. Нису заборавили свој народ који је остао или се вратио на Кордун.

У разговору сви ће они рећи да су Кордунаши и да су са Кордуна.

 

Зашто СПД „ПРИВРЕДНИК“…


То је „жива задужбина Владимира Матијевића под називом Привредник“ која је надвисила све задужбине, окупљала је, школовала и запошљавала неколико хиљада сиромашне дјеце са српских села, који су касније постали мајстори, трговци, предузетници, банкари и чинили добра дјела другима, ширили културу. У тако повјесно бременитој Чонопљи организована је прва донаторска ликовна колонија за стипендирање ученика и студената у Хрватској. Окупила их је истинска доброта и жеља да тога дана насликају барем једну слику и поклоне СПД“ Привредник“ из Загреба како би га на тај начин помогли и подупрли његову главну дјелатност. Лијепо је оно што је добро и несебично. Лијепо је оно што дотиче темеље људске судбине и душе. Управо донаторска ликовна колонија у Чонопљи то је показала и потврдила“.Организацијом, оваквих и сличних манифестација, Кордунаши и наши пријатељи, својом хуманошћу желимо и даље помагати оне којима је помоћ најпотребнија – поздрављајући и захваљујући се присутним сликарима и гостима, својом бесједом, казала је Милка Боснић, домаћин ове манифестације.

Изражавајући задовољство и неизмјерну захвалност, обраћајући се сликарима и гостима, Никола Лунић предсједник Српског привредног друштва „Привредник“, нагласио је: „Главна дјелатност Српског привредног друштва Привредник из Загреба је стипендирање талентираних ученика и студената слабијих материјалних могућности. Привредник ове године стипендира 54 ученика и студента. У згради бриге и племенитости налази се и цигла Кордунаша из Чонопље, Сомбора и дијаспоре, која је не само у материјалном смислу значајна, него је она и у симболичком смислу велика јер повезује наш народ у јединствену и чврсту цјелину. Организацијом ове манифестације, као и другим активностима, чланови КУД „Вук Караџић“ из Чонопље управо артикулирају све присутне емоције, све обичаје и традиције тог краја, сва настојања, све снове једног народа…Сликари на овој колонији које је окупио КУД „Вук Караџић“, дошли су из многих крајева Србије и из Републике Српске, а повезала их је најплеменитија жеља да и на овај начин помогну младим људима у Хрватској да заврше своје школовање.

Велико и неизмјерно хвала. Млади Срби у Хрватској живе изузетно тешко. У руралним срединама живе изолирано (непостојање јавног превоза до школа, недоступност интернет мреже…) у тешким материјалним условима (често без водоводне мреже и електричне струје и сл.). у већим градовима изложени су несмиљеној асимилацији. Да би српска заједница у Хрватској опстала и развила се потребно је улагати у младе људе, у њихово образовање, јер једино су они гарант будућности. Захваљујући хуманитарним акцијама каква је била и ова у Чонопљи, као и солидарношћу српских институција и племенитошћу појединаца Привредник осигурава средстсва за стипендирање школовања младих људи у Хрватској и тако, надамо се, оснажује заједницу и припрема је за бољу будућност“…закључио је предсједник Лунић, попраћен громогласним аплаузом присутних.

Током дводневних догађања потписана је ПОВЕЉА о сарадњи културно – умјетничког друштва“ Вук Караџић“ Чонопља и Српског привредног друштва „ Привредник“ Загреб, коју су потписали предсједници Милка Боснић и Никола Лунић. Манифестацију у Чонопљи, као они који су помогли реализацију овог пројекта, посјетила је делегација Завичајног клуба Кордунаша на челу са предсједником Петром Шаула.

 

Донаторској ликовној колонији “ За ПРИВРЕДНИК Загреб“ – трећи сазив


„СЛИКАРИ ДОБРОГ СРЦА“ одазвало се 26 сликара из Субoтице, Параћина, Бања Луке, Сомбора, Чантавира, Пивница, Бачке Паланке, Оџака, Српског Милетића, Прњавор Мачвански, Београда. На крају манифестације и растанку, уз заједничку фотографију, а у амбијенту и мјесту одржавања Етно парк “Стари рибњак“, учесници су се поздравили уз једну жељу: Идуће године на истом мјесту и са истим поводом…

Петар Шаула

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар