Удружење Граховљана у новим просторијама на Новом Београду

Поводом отварања нових просторија у Улици булевар Милутина Миланковића 120 Б на Новом Београду, Удружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова, 31. маја организовало је неформално дружење чланова. Том приликом присутни су обавјештени о актуелностима у раду Удружења.

Како је предсједник Бранко Триван истакао, најважнија активност на којој Управни одбор Удружења ради тренутно је укључивање што већег броја чланова да се пријавe за гласање ван БиХ за опште изборе у БиХ до 24. јула који ће се одржати 7.октобра 2018.године. Триван је објаснио да то могу учинити пoпуњавањем oбрaсца приjaвe, који сви Граховљани у Београду а и шире могу преузети у просторијама Удружења четвртком и петком од 11 до 19 часова. Право гласа ван БиХ на овај начин имају сви Срби који су у БиХ били на попису априла 1991.године, а процјењује се да у Србији има 150 000- 200 000 Срба протјераних из БиХ.

Неформалном дружењу присуствовао је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је такође позвао земљаке да подрже ову значајну активност подсетивши да се Срби у Федерацији БиХ налазе у трагичној ситуацији јер се суочавају са дискриминацијом у запошљавању, образовању, расподјели средстава у буџетима општина, градова, кантона и федерације, отимањем имовине и бројним другим проблемима.

„Стратешки циљ српског народа у Федерацији БиХ јесте борба за опстанак и његова колективна политичка и људска права. Због тога је најважнији задатак да се постигне јединство српског народа у Федерацији и ојачају политичке позиције Срба у кантонима и Сарајеву. То конкретно значи да је јединствени наступ српских политичких странака и организација у Федерацији БиХ, односно јединствена српска листа је једина шанса да Срби остваре добар резултат на предстојећим изборима у БиХ у октобру ове године и изаберу своје легитимне и аутентичне представнике“, рекао је Линта и подсјетио примером Сребренице да је могуће јединство ако има политичке зрелости. Линта је додао да је недавно упутио Отворено писмо предсједницима седам политичких странака из Републике Српске у коме их јe позвао да формираjу заједничку српску листу у Федерацији БиХ на кантоналном и федералном нивоу.

 

Антрфиле:


Удружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова у протеклом периоду реализовало је и једну хуманитарну акцију „Помоћ Драгану Владушићу“, седмогодишњем дјечаку који живи у српском селу Тишковац у Федерацији БиХ и свакодневно одлази у школу удаљену 17 км у Босанско Грахово. Уједно Драган је и једино дијете у селу, у ком нема ни струје.

„Разговарали смо са дјечаковим родитељима који су нам рекли да им је неопходан агрегат и убрзо смо о томе обавјестили чланове Удружења и наше пријатеље, позвали смо их да нам помогну како би прикупили средства и купили агрегат. Започели смо активности тако што смо објавили на нашој Фајсбук страници причу о Драгану. У кратком року на позив су се одазвали људи доброг срца и план је био испуњен“, испричао је предсједник Удружења Бранко Триван.

„Екипа из извршног одбора Удружења отпутовала је затим у село Тишковац у посјету малом Драгану и његовој породици и том приликом уручила им донацију у виду агрегата за струју“, рекао је Триван посебно истичући захвалност предсједнику општине Босанско Грахово, Душку Радуну, који је обезбједио Драгану свакодневни превоз до школе, као и донаторима који су помогли куповину агрегата.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар