У ГО Нови Београд одржана промоција романа Зорана Пећанца Западно од среће

Западно од среће – снага љубави или национална мржња


У пријатељској атмосфери са много емоција и узбуђења Зоран Пећанац је са својим модeратором Славком Чупићем и ћеркама Милицом и Даницом које су читале одломке романа и стихове других аутора представио свој роман првенац Западно од среће.

Прича романа не бјежи од великих тема, и свега онога чиме обилује овдашња историја. Пећанац се одважно упустио у властиту књижевну авантуру, рекао је рецензент романа Мухарем Баздуљ.

Роман Западно од среће је његов првенац сазрео по души и посложен у мислима.

 

Славко Чупић: Да ли добро може против зла


Модератор Славко Чупић је за роман рекао да је препун емоција, патње и страдања обичних људи, једна искрена животна прича.

– То је однос човјека према човјеку, природи, животињама. Сви се роде чисти и невини. Питање је шта нас наводи на зло, на гријех. Има ли нам повратка када једном пређемо границу људскости. Двоје младих, дјевојка муслиманка свршена студенткиња медицине и младић православац случајно се срећу у предвечерје крвавог рата у Босни. Тек рођену љубав чекају најтежа искушења, мука и страдање. Да ли ће снага ума и љубави одољети снагама ратне голготе, вјерске и националне, вјековима ношене мржње. Да ли добро може против зла – пита се Славко Чупић.

Зоран Пећанац нестварном снагом и лакоћом литерарног израза уводи нове ликове у ђавоље гротло, шетајући тананаом нити изнад провалије, наставља своје излагање Славко Чупић.

– Нити која дијели мржњу и љубав, вјеру и издају, разум и лудило. Скоро дјетиња наивност приповједача у овом роману даје тежину, сврставајући га раме уз раме са најеминетнијим дјелима много познатијих ставраоца у деценијама иза нас. Једноставним изразом дјело сликовито описује ситуације – рекао је Чупић и додао да сликовит опис читаоца наводи да ствара слике и гледа призоре, живи живот и носи муку актера и јунака ове тешке приче.

Сам аутор је признао да има трему пред својим најмилијима, својим пријатељима и гостима.

 

Зоран Пећанац: Одољевање злу ратне голготе


– Роман сам писао непуне двије године, ноћу, када чланови моје породице спавају. На питање зашто ми је требало 20 година да напишем роман, цитирам Борхеса који каже да свако од нас носи у себи роман, само је питање ко ће да га изњедри, односно чији ће ромаn угледати свјетлост дана. Ја сам смогао храбрости или лудости да се упустим у властиту књижевну авантуру, надам се да ће их бити још.

– И сам сам био учесник рата у Босни и прошао голготу са свиме што рат носи. Покушао сам приликом писања да на папир пренесем оно што ми је на души, нисам карикирао, нисам глумио, ликови су замишљени, има одређених ситуација које преклапају и мој живот, али мене у том роману нема осим као пасивног посматрача – рекао је аутор романа и додао да сама тема романа тиче се оних ствари које су свакодневно присутне, љубав, вјера, однос човјека ка човјеку у најтежој животној ситуацији. Јунаци романа су обични, мали људи, простодушни људи који покушавају да одоле злу ратне голготе.

 

Учесници


Промоцију су употпунили Лаура Грего, ученица Земунске гимназије, завршила је и средњу Музичку школу Коста Манојловић у Земуну која је одсвирала неколико композиција на виолини, Зорана Бркљач, дјевојка поријеклом са Косова пјевала је двије етно пјесме о Косову, пријатељ аутора, Невен Вукас је свирао хармонику и увијек измамио громогласан аплауз, Даница Пећанац читала је стихове пјесме Крајишка репортажа Маријане Борковић и Вратићу се Милке Шолаја, Милица Пећанац читала је одломке романа Западно од среће.

Захвалнице


Аутор је додијелио захвалнице: Зорану Карановићу – власник компаније Алу профил Београд, Живојину Илићу – власник пекаре и ресторана Баш фино, Драгомиру Дујковићу – Производња и уградња ПВЦ столарије Нови Београд, Стевану Бањцу – предсједник Удружења Дрварчана Београд, Мухарему Баздуљу – књижевник и новинар и рецензент романа Западно од среће, Миодрагу Линти – предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Младену Дедићу – власник компаније РД, Душку Миљушу, Жељки Крекић – лектор и коректор, Горану Миленковићу – власник компаније Добра књига, Радовану Илићу – компанија Беолетра и Креативна књига Београд, Роберту Ђапа – пријатељ пројекта, Здравку Букви – пријатељ пројекта, Невену Вукасу – пријатељ пројекта, Зорани Бркљач –извођач на промоцији, Памели Миловановић – пријатељ живота, Ивони Радујко, Зорану Копривици и Лаури Грего.

Промоцији је присуствовао некадашњи начелник штаба Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске Мићо Влаисављевић и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Сам модератор на крају промоције је рекао да ова књига на свој начин даје одговор на питање како учинити свијет бољим.

О писцу


Зоран Пећанац је рођен 26.9.1969. године у мјесту Заглавица општина Дрвар. Дјетињство, основну и средњу школу проводи, и завршава у Дрвару. Након одслуженог војног рока уписује Војну академију у Београду 1989.године. Почетак крвавог сукоба на тлу тадашње државе затиче га у родном граду. И сам учесник четверогодишњег рата прошао је голготу истог. Од ране младости показује склоност ка умјетности. Његови литерарни радови освајали су награде на регионалним такмичењима широм БиХ. Након рата одлази у избјегличком корпусу у Београд. Таленат ка музици и пјевању етно и народних пјесама из роднога краја и са простора из бивших република реализује кроз ауторски рад на неколико студијских албума. Живи и ради Београду. Ожењен је и отац двије ћерке Милице и Данице.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

ФОТО: Марко Скорић

Нема коментара

Напишите коментар