У храмовима и кућама дочекана Православна нова година

Јулијанска Нова година, позната још као стара и православна, код нас као српска, дочекана је уз поштовање епидемиолошких мјера у кругу породице, а у појединим локалном заједницама уз ватромет и шетњу градским трговима. У православним храмовима служени су молебани за успјешну и благословену нову годину, уз жељу да нам буде здравија и веселија.

Уз поштовање епидемиолошких мјера, у кругу породице и ватромет у појединим градовима и општинама грађани Српске, тачно у поноћ пожељели су здраву и успјешну нову годину.

Због пандемије православна Нове године дочекана је без јавних прослава, радно вријеме угоститељских објеката било је ограничено као и претходних дана.

Традиционално у поноћ у православним храмовима служени су молебани за успјешну и благословену Нову годину. Митрополит дабробосански Хризостом Свету архијерејску литургију служио је у Саборном храму Светог архангела Гаврила у Палама, поводом празника Обрезања Господа Исуса Христа, Светог Василија Великог и пожелио срећну и благословену 2021. годину. Он је пожелио много здравља и весеља са поруком да ова година буде боља од претходне, која је све затекла и изненадила.

– Данас је велики празник јер славимо и празник Христовог обрезања и Светог Василија Великог. Најважније је да будемо са Господом као што је он дошао да буде са нама јер његово име Емануил значи „са нама је Бог“ – рекао је митрополит Хризостом.

Уз молитву, у Храму Свете Тројице у Приједору, испраћена је стара и дочекана Нова година, уз поруку да је ово вријеме када се хришћани преиспиитују шта су учинили у 2020. уз жеље да у новој години одоле свим искушењима.

– Оно што је битно јесте да пресаберемо своје мисли и осврнемо се на оно што смо учинили у 2020. Да се покајемо за учињене гријехове, да се преиспитамо као хришћани, гдје је био Христос у току ове године, да ли је био у нашим срцима, домовима – нагласио је протонамјесник Храма Свете Тројице у Приједору Драган Хрваћанин.

Гградоначелник Приједора Далибор Петровић пожелио је свим грађанима да се овој години ријешимо пошасти која нас је задесила -вируса корона.

– Желим да у 2021. видимо наш град у пуно бољем свјетлу, да наставимо пут на којем смо стали са много више пројеката и да се нашим грађанима оствари све што пожеле – додао је Петровић.

Због епидемиолошке ситуације у кругу породице славило се и у Србији. У Новом Саду Нова година дочекана је путем интернет платформи уз наступ више од 100 умјетника. У Црној Гори ватромет и православне пјесме које су се могле чути током прошле године на литијама „Не дамо светиње“.

Нову годину по Јулијанском календару прослављају Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, а традиција обиљежавања јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској и Галске заједнице у Шкотској.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар