У Кљајићеву одржана манифестација Дани веселе машине

Премашена сва очекивања

Љубитељи шљиве и њеног дестилата ракије шљивовице окупили су се у недjељу 8. септембра 2019. у Кљајићеву, на Бурдушевом брду по 10. јубиларни пут на манифестацији Дани веселе машине у Кљајићеву. Манифестација прераста у значајан догађај на подручју Телечке висоравни тачније западо-телечког виногорја.

Ова туристичка приредба, јединствена је по садржају, обиму и необичности. Удружење виноградара и воћара Висови из Кљајићева је окупило поклонике добре капљице ракије шљивовице,печене на традиционални начин у бакарним казанчетима. Угостили су произвођаче, љубитеље божанске капљице, мајсторе и њихове помоћнике који су се надметали за најбољу ракију шљивовицу.

Такмичари су имали исте услове, обезбјеђен је ком од шљива из засада шљива Удружења уз огрев који је раније припремљен, а посебна драж рекао је за Српско коло Бранко Шоштарић предсједник Удружења је што се манифестација одржава у том истом воћњаку гдје су и просторије удружење Висови. Такмичари учесници осим из Кљајићева су пристигли из Црвенке, Стапара, Сомбора, Леније и Чуруга.

Бранко Шоштарић је нагласио да је манифестација добила и интернационални карактер јер су на казанима били и Сепи Бедић из Њемачке и  једна екипа из Јагодњака – Република Хрватска.

– Био је и градоначелник Каћмара (Мађарска) Пал Ендре, Вујић Јожеф нотар општине Каћмар и Бачбордош из Репубиле Мађарске – рекао је предсједник Удружења Бранко Шоштарић –Шоле.

Пристигли су гости из сродних удружења С. Моравица, Фекетић, Н.Бечеј, Орловат, Удружење Златна јабука из Сомбора, Бајмок, Иђош, Сивац, Меленци, Стапар, Црвенка, Растина, Станишић и Чуруга. Такође,  представници ПСС Сомбора и Пољопривредне  школе из Црвенке.

За уштипке су биле задужене жене из Удружења жена Рубац из Кљајићева, али су дале свој допринос и у печењу ракије.

Посебну пажњу по ријечима Бранка Шоштарића изазвао је долазак бајкера из Суботице, а ту је био и фијакер са два предивна коња власника Јанике Папа из Кљајићева који је по телечкој провозао знатижељне госте.

– Потрудили смо се да будемо најбољи домаћини. У пријатној домаћинској атмосфери размијењивали смо искуства. Обишли смо са гостима један млади засад крушака и виноград који се налази у близини и размијенили искуства и видјели каква је ова берићетна година, а дружење је било како и приличи овој манифестацији – рекао је Шоштарић не ктијући задовољство.

За добар мени се побринуо тандем Вулетић – Драгојевић, један је спремао у тањирачи кобасице у лепињи, а други чорбу, а као главно јело печени прасићи на ражњу, тако да је уз уштипке  све било потаман. Кад се добро једе добро се попије вина и ракије. Бранко Поповић са колегом је засвирао.

У културном дијелу програма наступила је Доротеа Молнар из Бајмока и побрала аплауз присутних.  Драганче Мунћан из Иђоша је на бурету одсвирао виоградарско-воћарску химну и још много тога.

Најтеже је било судијама Никици Шајатовић, Георги Лазараову, Ивану Марјановићу и Мирославу Бјелетићу. Нијансе су одлучивале о најбољој есенцији из такмичарских казана.

Прво мјесто је припало Радомиру Медићу као мајстору и његовом помоћнику унуку Александру, друго мjесто екипа из Хрватске мајстор Јован Келебуда и помоћник Ђуро Радић, а треће мјесто за екипу из Кљајићева, мајстор Мићо Малобабић и помоћник Никола Млађан.

Првонаграђени су уз припадајуће дипломе и медаље добили и умјетнички рад од сликара из Сомбора Јене Вишинка.

У оквиру ове манифестације је одржан и 7. Златни дестилат ракије шљивовице Кљајићева, избором од пријављених 58 узорака–ракија печене 2018. год. и старије. Тако да је лауреат и најбоља ракија по оцјени комисије припала Предрагу Никшићу, друго мјесто Ради Никшићу, оба из Кљајићева, а треће мјесто је отишло у Црвенку Марку Ђенићу.

Поред диплома и медаља побједници су добили умјетничке слике са ликовне колоније коју такође организује Удружење Висови у јуну.

Наравно да би ово тешко било организовати без подршке бројних спонзора који су препознали ову јединствену манифестацију у Кљајићеву и исту помогли.

Видимо се догодине на истом мјесту, поручују из Удружења Висови.

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар