У Кусоњама приказани косидбени обичаји Срба пакрачког краја

Кроз кошњу у шљивику старим косама, приказом насађивања, брушења и откивања или клепања косе те песмом и игром окупљени су се вратили у нека стара времена када је у српским селима тога краја овакав начин кошње био свакодневица.

Косидбени обичаји у Кусоњама су уз подршку Управе за дијаспору и Србе у региону Владе Републике Србије и снимљена, а извели су је чланови пакрачког пододбора СКД Просвјета. Снимање косидбе је подржано и од стране СКД Просвјета, Српског народног већа и Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније.

– Косидба је део нових активности покренутих ове године која је успешно проведена због заједништва и координације српских организација на нашем подручју али и због подршке Управе за дијаспору Републике Србије, СКД Просвјете и Српског народног већа. Догодине планирамо да покренемо косидбене и жетвене свечаности, а овом активношћу обележили смо и 25 година пакрачког Пододбора Просвјете – истакао је заменик градоначелнице Пакраца Никола Ивановић.

– Пакрачки поодбор Просвјете је један од ретких који је деловао након 1995. године и који и сада ради на очувању српске културе и традиције. Желимо у све да укључимо и младе како би покренули нови програмски правац деловања – додао је председник пододбора СКД Просвјета Западна Славонија- Пакрац Дарко Дерењ.

Након дружења косача у Крагују исказана је захвалност свим активисткињама и активистима пакрачке Просвјете који су својим ангажманом допринели раду друштва у протеклих 25 година. Због епидемиолошких мера годишњица пододбора обележена је само у кругу чланова Пододбора.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар