АКТУЕЛНО:

Уручена постхумна одликовања породицама 45 бораца ВРС

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин уручио је данас у Зворнику медаље заслуга за народ породицама 45 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ са подручја Зворника, Милића, Власенице, Братунца и Сребренице.

Уручењу постхумних одликовања присуствовао је и замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

Постхумно је одликовано 39 бораца ВРС из Зворника, три из Милића, и по један из Власенице, Братунца и Сребренице.

Жупљанин је прије уручења одликовања пренио поздраве предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић свим породицама погинулих бораца ВРС.

Он је, обраћајући се породицама погинулих бораца, рекао да се треба поносно и достојанствено сјећати свих наших хероја који су, вођени најчистијим осјећањима и часним племенитим циљевима, дали животе за Републику Српску, њен народ и слободу у којој данашње генерације уживају и у којој треба да уживају будућа покољења.

„Дужност и стални задатак Републике и њених институција је да обезбиједе сигуран и задовољавајући правни и финансијски оквир за рјешавање статусних питања бораца, ратних војних инвалида и породица бораца одбрамбено-отаџбинског рата“, истакао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, то је света и трајна људска дужност и одговорност и она треба да траје све док постоји српски народ и Република Српска.

„Уколико се не будемо сјећали, подсјећали и преносили истину на наша покољења, она ће једног дана пасти у заборав и тог дана ће нестати Република Српска“, рекао је Жупљанин.

Он је подсјетио да је Република Српска настала у тешким временима, у одсуству разумијевања окружења и свијета за оно што је српски народ овдје желио да оствари, а то је слобода и равноправност са другим народима и ништа више.

„Истина мора на крају да побиједи, а истина је да је један народ стварао Републику Српску јер је то хтио, желио и волио“, рекао је Жупљанин и додао да су погинули за Републику Српску у највећем увјерењу дали животе за слободу будућих покољења.

Жупљанин је истакао да Република Српска уручењем ових одликовања исказује свој патриотски однос према погинулим брцима и њиховим породицама.

Ивановић је рекао да ће град Зворник и Градска управа и у наредном периоду пружати подршку породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима кроз различите пројекте.

Он је навео да се ти пројекти, прије свега, односе на суфинансирање стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, стипендирање студената и пружање једнократних помоћи, као и на подстицаје запошљавању и самозапошљавању који се финансирају из буџета града Зворника.

Уручењу постхумних одликовања у просторијама Градске управе присуствовао је и предсједник Републичког удружења породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је 130 погинулих бораца Војске Републике Српске поводом Видовдана – крсне славе ВРС и 15. септембра – Дана несталих и погинулих Републике Српске, на иницијативу Борачке организације и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар