Мутилићу

У Мутилићу, надомак Удбине, обиљежена сеоска и слава Храма Преображења Господњег

ЗАВИЧАЈ СТАЛНО ЗОВЕ

Испред порушеног храма, чија реконструкција је почела ове године, протојереј Милош Орељ, парох дрежнички, и протонамјесник Никола Малобабић, парох коренички, извршили су освећење славског колача, кољива (жита), као и преображењског грожђа, касније подјељеног вјерном народу присутном овом узвишеном чину. Домаћин славе била је Татјана Чанковић, а за наредну годину славски домаћин биће Милан Узелац. Након тога, у организацији Вијећа српске националне мањине општине Удбина и СКД „Просвјета“ пододбор Удбина, организован је богат културно-умјетнички програм и турнир у малом фудбалу.

 

На овај свети празник окупио се велики број Мутилићана расијаних широм свијета, како би се бар на један дан ту сабрали и подсјетили драгих лица, минулих времена, али и обичаја које чува ово личко село. Осим Мутилићана, на збору је био присутан велики број људи из Удбине, околних села и граничнх општина Плитвичких Језера, Грачаца, Ловинца, Доњег Лапца, као и гостију из Дрежнице. Више од хиљаду њих су својим присуством увеличали овај скуп, што представља импозантан број узимајући у обзир да по посљедњем попису из 2001. године село Мутилић броји једва шездесетак људи, а цијела општина Удбина око 1800 становника.

 

ДАН КАД СЕ ПРОБРАЗИ И ГОРА И ВОДА


Обиљежавање славе почело је освећењем славског колача, кољива и преображењског грожђа, испред разрушеног храма Преображења Господњег саграђеног давне 1745. године, а спаљеног за вријеме Другог свјетског рата.

Након тога, пригодним ријечима окупљеном вјерницима обратио се протојереј Милош Орељ, парох дрежнички, истакавши да је Преображење господње један од првих и најзначајнијих празника које црква слави, посветивши га сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу. Отац Милош је у својој бесједи нагласио да нас празник Преображења учи да је могућ и потребан преображај човјека , уколико се окрене својој суштини, погледа на ближње, опрости им и покуша их разумјети. Затим се осврнуо на порушени храм најављујући његову реконструкцију и изразио наду да ће се у скорије вријеме у самом храму служити свечана литургија, а да ће у будућности и вјерног народа бити још више на овом црквеном збору.

У народу се сматра да је Преображење дан када се посљедњи пут купа у ријекама, јер се за овај празник везује и смјена годишњих доба. Постоји и веровање да се о овом празнику цјелокупна природа преображава па се каже “преобрази се и вода и гора”.

 

ОД ГОРСКОГ КОТАРА ДО КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


Након црквеног обреда настављена је прослава богатим културно- умјетничким прогамом, како рекоше домаћини, у којег је уложено много воље, заноса и способности, а највише љубави и жеље да разоноди присутни народ отимајући забораву обичаје, игре и пјесме наших предака. У овом дјелу програма учествовали су, поред домаћина из Удбине и гости из Коренице и Дрежнице.

Како и доликује програм су отворили домаћини пјевачком групом која наступа већ 14 година под окриљем СКД” Просвјета” пододбор Удбина. Ова група је својим наступима на бројним манифестацијама локалног , регионалног и државног карактера потврдила свој квалитет, а програм је отворила, како би него Личким ојканом.

Затим је Српско културно умјетничко и духовно друштво “Ђурђевдан” из Дрежнице разгалило душе присутних пјесмама, колима и играма од њиховог локалног нивоа до Косова и Метохије. Послије тога чуо се и звук тамбурице у изведби Рајка Вејновића, затим пјесма „Суза Косова“ у изведби Николине из Дрежнице, као и многе друге игре и пјесме.

 

ДЈЕЦА НАСТАВЉАЈУ ТРАДИЦИЈУ


Својим наступом посебан утисак су, као и увијек, оставили они најмлађи. Дјевојчице и дјечаци из Коренице игроказом “Личко удварање” и рецитацијом о Лици и њеним љепотама. Давид Годеч говорио је стихове пјесме Николе Корице “Дедин повратак” написане непосредно пред овај празник. Дио стихова наведене пјесме: “Живот га је одвукао у крајеве неке нове, ал се није навикао јер завичај стално зове. Вратио се сада ипак при крају живота свога, да проведе ту остатак свог боравка земаљскога”, измамили су сузе присутнима. Програм је завршен заједничким колом свих учесника, али и великог броја народа који је на бини радо заиграо са њима. На Турниру у малом фудбалу прво мјесто припало је домаћину Удбини испред Грачаца и Доњег Лапца.

Након званичног програма, уз звуке крајишке музике, настављено је народно весеље, а госте је, до раних јутарњих часова, пјесмом забављала пјевачка група “КУД Крајина” Београд.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“10342″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1503356583904″]

Нема коментара

Напишите коментар