АКТУЕЛНО:

У Новом Саду одржан програм сjећања на Душка Трифуновића

Сjећање на Душка Трифуновића и његова дjела никад неће изблиједјети. У прилог томе говори програм који су у његову част, а поводом шеснаестогодишњице од смрти пјесника организовали Издавачка кућа “Прометеј“ и Удружење “Корени“ 28.1.2022. године у Градској кући у Новом Саду. Душко је из Сарајева у Нови Сад дошао 1992. године и ту је преминуо 2006. године. По властитој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима. Издавачка кућа “Прометеј“ која је издавач више од 20 Душкових наслова, од укупно 84 колико је Душко написао, сваке године организује сјећање на овог великог пјесника:

  • Данас се уз помоћ правих и великих стручњака за књижевност др Драгана Станића и др Михајла Пантића сјећамо Душка као великог писца, значајног за све нас. Сјећамо се Душка Трифуновића, човјека који је оплеменио животе милиона људи, а доживљај ће уљепшати музички пријатељи из Суботице, истакао је директор ИК “Прометеј“ Зоран Колунџија.

 

Колунџија је нагласио да је овај програм назвао “По мени се ништа неће звати“ како би указао на баш супротно. Много тога се зове по Душку, на примјер улице у Београду и Новом Саду носе његово име. Такође, Душко се чува кроз дјечије читанке, али и кроз популарну музику која се и дан данас пјева и слуша. Душко је најпјеванији пјесник у популарној музици бивше Југославије и највише ће га чувати та музика која се репродукује стално. Милиони су одрасли уз њега и милиони и даље знају и воле његову поезију. Душко је остао записан у времену, а кроз његове стихове и пјесме живјет ће још дуго, дуго.

 

Према ријечима Колунџије, Душко Трифуновић је излазио у сусрет и волио је да има домаћи задатак. Умио је да, слушајући композицију, на исту осмисли текст. Био је најбољи за књижевне теме. Једну књигу је написао у возу за недјељу дана док је путовао за Загреб. Сваки дан је путовао и тих дана је написао књигу.

Члан градског вијећа за културу Далибор Рожић истакао је задовољство што је Душко Трифуновић изабрао Нови Сад да у њему настави живот.

  • Душко Трифуновић је био још више од пјесника, стварао је и за дјецу и са дјецом. А са друге стране створио је пут увођења своје поезије у нашу рок и поп музику и то је база која га чини непролазним. Сва његова дјела су значајна и интересантна и за будуће генерације. Био је инспиративна личност и биће неко од кога ћемо моћи увијек да учимо.

Такође, Рожић је истакао да ће овакви програми увијек имати подршку Града Новог Сада.

Предсједник Матице Српске Драган Станић присјетио се разговора са Душком Трифуновићем и осврнуо се на његову аутентичност са којом је био препознат на самом почетку књижевне каријере:

  • Ти наши разговори су текли као што је и његова поезија. Његова поезија се не може одвојти од присности свакодневне комуникације обичног разговора, на улици, код књига, код излога, пред концерт, од музике, од оне потребе да се оно што говоримо пренесе у тај други медијум који чини пјесму још трајнијом. Поезија за њега је један обредни чин, потпомогнут музиком, присношћу комуницирања, топлином душе. То је тај аутентични Душко. Он је био препознат на самом почетку своје књижевне каријере.

Такође, Станић је истакао да је своје прве књиге писао на екавици:

  • Када у Босни и Херцеговини пишете на екавици, то има врло јасан сигнал. То је један сигуран сигнал који указује да се припада српском пјесничком контексту, српској култури. То Душко није ни на један други начин волио да проблематизује. Био је отвореног духа и за свјетску комуникацију без икаквих ограда. Мислим да је то једна од најљепших особина српске културе и оних који носе у себи прави дух српске културе. Није губио перспективу ко је, одакле је и коме припада. А када је дошао у Нови Сад, Душко је већ био потпуно остварен и могао је мирно да сједи и дописује она дјела о којима је претходно сањао.

Програм је пробудио успомене на пјесника код оних који су га лично познавали и имали прилику са њим да разговарају, као и код оних који су читали његове стихове, слушали и данас слушају пјесме које је написао. Музички доживљај умјетничких дјела Душка Трифуновића омогућили су Гордана Видаковић, Габор Ланђел, Ненад Дошеновић и Ратко Краљевић.

 

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар