Саборна Црква Светог Саве

У организацији Завичајног клуба Билећана у Београду, у ресторану „Амфора“, одржано донаторско вече за обнову Саборног храма Светог Саве у Билећи

„Доборчинство је једино богатство које се уваћава дијељењем и драго ми је што ћете то богатство дијељењем данас увећати за извјесну суму новца, у овим тешким временима, одвојену од ваших породица и од ваших комапнија. Ако свако да онолико колико може, сви ћемо дати исто, иако ћемо давати различито, а оно што недамо руком даћемо срцем“, рекао је окупљеним донаторима и гостима проф. др Миленко Џелетовић један од иницијатора овог скупа, додајући да је посебно захвалан онима који нису Билећани, и немају готово никаквих додирних тачака са Билећанима, а својим прилогом помажу обнову храма Светог Саве.Очито да је већина оних којима су биле упућене ове ријечи дал „онолико колико могу“, јер 30 хиљада евра скупљено на овој донаторској вечери је највећи износ који су Херцеговци у Србији до сада скупили за једно вече.

 

ОБНОВА У ПРАВИ ЧАС


Скуп су благословили отац Стојадин Павловић, главни уредник редакције ТВ Храм, и билећки свештеник Александар Гaчић, а осим Билећана донаторској вечери присуствовали су, између осталих, и Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницма при Влади Републике Србије, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду, Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и Светозар Црногорац, потпредсједник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији.

БОЖО ВУКОЈЕ И МИЛОРАД КАПОР

Божо Вукоје, у одсуству легендарног херцеговачког пјесника и филозофа Божe М. Глоговца, у уводној бесједи поздравио је све присутне, посебно оне који су стигли из „далека“, захваливши се свима што су дошли на ово донаторско вече. Пригодном пјесмом глумац Милорад Капор дао је свој допринос овој вечери, након чега су скупу обратили организатори и узваници.

Присутне је о историјату Саборног храма Светог Саве, изграђеног у турбулентним времнима под окупацијом Аустроугорске, његовом страдањем у Другом свјетском рату и непосредно послије њега, упознао билећки свештеник Александар Грчић. „Поред свих оштећења на храму нису вршене никаве санације до ове године и сваки мајстор радећи свој дио посла рекао је да смо са обновом почели у посљедњи час, мада много љепше звучи оно што каже наш владика Григорије, да смо почели у прави час. У два наврата смо на донаторским вечерама са владиком Григоријем и билећким приватницима сабрали прилично велика средства са којим је урађен добар дио посла, али још много тога је остало да се уради. Чињеница да сте ви Билећани у Београду сами, без наше иницијативе, одлучили да узмете учешће у овом пројекту је нас, билећке хришћане, одушевила и утјешила, што свакакао говори и о вашој доброти и честитости и зато смо захвални организаторима и добротворима, завичајном клубу Билећана, али прије свега Миленку Џелетовићу и Божи Вукоју“, рекао је између осталог отац Александар, додајући да се прије свега та захвалност односи на љубав коју указују нашој цркви и храму Светог Саве који је саборни и најважнији храм на билећкој општини.

СВЕШТЕНИЦИ АЛЕКСАНДАР ГАЧИЋ И СТОЈАДИН ПАВЛОВИЋ

 

ПОМОЋ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Иако је релативно касно сазнао за донаторско вече Милета Радојевић, директор директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницма при Влади Републике Србије, је рекао да се радо одазвао позиву Миленка Џелетовића, великог пријатеља и великог добротвора.

„Свакако ће Управа за сарадњу са црквама и вјерским заједницма при узети учешће у овој донацији. Билећани који тамо живите рачунајте на Србију, ми смо један народ, иако нас дијели Дрина и неке друге границе, које ће, можда, некада нестати. Надајмо се, али када је у питању наша црква и наша вјера, наша је дужност да свако да допринос колико може“, обећао је Билећанима Милета Радојевић.

У име Одбора за дијаспору и Србе у региону присутне је поздравио Миодраг Линта, народни посланик у Скупштини Републике Србије.“Не треба посебно истицати значај вечерашњег дружења. Велика је ствар што се кренуло у обнову овог храма и наравно у обнову других храмова не само у Српској него и у Федерацији БиХ, као и на подручју данашње Хрватске. Оно што осјећамо ми Срби, родом и поријеклом западно до Дрине и Дунава, јесте важност и значај да држава Србија помогне и она то заиста чини. Савез Срба из региона, и ја лично, у границама својих могућности, ћемо помоћи ову акцију везану за обнову храма Светoг Савe у Билећи“, навео је, између осталог, Миодраг Линта, пожеливши да санација храма буде што прије готова и да се учесници овог скупа, са вјерним народом Херцеговине, окупе у Билећи и обиљеже завршетак обнове ове светиње.

МИЛЕТА РАДОЈЕВИЋ, МИОДРАГ ЛИНТА И МЛАЂАН ЦИЦОВИЋ

Неће изостати ни наша помоћ у санацији храма у Билећи, рекао је у свом излагању Млађeн Цицовић, директор канцеларије Републике Српске у Србији. „Надам се да ће храм бити брзо саниран и да се наш народ у њему Богу моли. Ми морамо да дамо допринос на очувању онога што нас као народ карактерише, наш језик, наше писмо, наша вјера и наша православна црква, јер без тих вриједности, без очувања наше културе и традиције, сигурно не бисмо имали ни будућност“, истакао је Млађен Цицовић, уз опаску, да му је драго што је међу Билећанима јер имају сличан менталитет као и народ са Романије одакле је и он.

 

ДОБРОЧИНСТВО ЈЕДИНО БОГАТСТВО КОЈЕ СЕ УВЕЋАВА ДЈЕЉЕЊЕМ


„За разлику од „вунених времена“, када многи нису смјели да пређу праг светиње, посљедњих деценија се народ враћа цркви, храмом одјекују гласови младих, свадбе, рођења, а сва културна дешавања крећу из нашег храма. Сви што смо се окупили овдје сањамо једну бољу и просперитетнију Билећу, сањамо обновљен, у пуном сјају храм Светог Саве, симбол нашег града, не само духовног, него и културног и историјског центра“, овим ријечима видно узбуђен скупу се обратио Миодраг Дунђеровић, предсједник Управног одбора Завичајног клуба Билећана у Београду.„Жеља је чланова Клуба, као и свих дародаваца, да се највећи дио послова на обнови цркве повјерава билећким радницима и фирмама, како би се помогло и њима и цркви. Фала Богу имамо камена и умјешних људи, сликара и фрескописаца који су спремни да дају свој допринос новом рођењу харама“ казао је Дунђеровић, позивајући на слогу, јер „ђе је слога ту је и побједа, а ђе доста руку прегне, тад је дјело брзо завршено“.

МИОДРАГ ДУНЂЕРОВИЋ

„Велики хуманиста, Херцеговац, привредник, човјек, хришћанин, поносни Србин који се нама увијек нађе у прилици, ако желимо нешто да остваримо, Миленко Ђелетовић“, како га је у уводу представио Божо Вукоје, на самом почетку свог излагања рекао је да је његова улога овдје мало пренаглашена.

“Завичајни клуб Билећна, а прије свега божја промисао носила је све ове активности и свако од нас је био мали камичак у том мозаику који ће се звати обновљена, рестаурирана, засветлела црква, односно храм Светог Саве у Билећи. Господ је рекао, ако се бар двоје од вас окупи око имена мога ради, ја ћу бити са вама. Вечерас се окупило овдје много више од тог броја и сигуран сам да је вечерас господ са нама бар у лику и дјелу свештеника који су његова мисија на овој земљи преко свете Српске православне цркве која нас је заиста кроз толико вјекова страдања тешила, бодрила и храбрила. Цркве су саборна места где се спаја оно што је најлепше код српског народа. Вјерујући људи су они који поштују господа, који поштују православну цркву, који знају њене вриједности и значај, и то да нам је она кроз вјекове била тај чврсти стуб који је држао небо да нам не падне на главу“ врло надахнуто је почео своју бесједу проф. др Миленко Џелeтовић, упоређујући наше светиње са Андићевим знаковима, како не бисмо скренули са хришћанског пута, а богами и као светионици, кад посрнемо и поклекнемо да се подигнемо и уздигнемо и несмањеном жестином славу Христа проносимо.

ПРОФ. ДР МИЛЕНКО ЏЕЛАТОВИЋ

Говорећи о доброчинству проф. Џелeтовиић је рекао да је то једино богатство које се увећава дјељењем цитирајући стихове пјесника Миће Данојлића у којима стоји: „ да имаш само оно што немаш, што си поклонио и другима дао“. Обраћајући се свештенику Александру Грчићу рекао је да дубоко вјерује да ће он пренијети утиске са ове вечери свим Билећнима и наравно Владики Григорију. „Ваша је обавеза да као прави светосавци и православци Христове рече изговорене на бесjеди у Гори „рађајте се и множите , напуните земљу и владајте њоме“, доследно спорводите у дjело, јер џаба нам и обновљен храм ако не буде напуњен. Наш је циљ је да он буде напуњен вjерницима и да се у порти обновљеног храма Светог Саве, заиста као залутале овце, једног дана и ми сви у овом броју окупимо по неком великом црквеном празнику,“, закључио је Миленко Џелетовић.

ДОНАТОРИ И ЗВАНИЦЕ

Велики допринос успјеху ове акције дао је и власник ресторана “Амфора” Неђо Тркља који је угостио своје Билећане и њихове пријатеље. Након завршене донаторске вечери своје задовољство постигнутим нису крили предсједник Завичајног клуба Билећана Миодраг Дунђеровић и потпредсједник Борислав Кркелић који су најавили да ће се са акцијом наставити и у наредном периоду.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

КОМУНИСТИ ЦРКВУ ПРЕТВОРИЛИ У МАГАЦИН


Саборна Црква Светог Саве у Билећи саграђена је у време Аустроугарске владавине у Босни и Херцеговини, средином 19. века.

Црква је требало да буде саграђена у византијском стилу, али противљењем Аустроугарске, то им ипак није дозвољено. Мјештанима Билеће стигао је допис Земаљске Владе из Сарајева да ће пројекат за изградњу цркве стићи из Беча, као и да је то једини начин да црква буде изграђена.Пројектом из Беча, Аустроугарске власти су захтевале да се црква не сагради у византијском стилу, већ у романско-готском стилу, архитектури која је типична за Католичку цркву. Срби су тада направили побуну, али узалудну јер су власти поручиле да је изградња у романско-готском стилу услов да се црква гради. Народ је попустио и црква је саграђена по пројекту из Беча, са каменом из околине Билеће.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

Црква је требало да се освешта на празник Преображења Господњег, што су аустроугарске власти поздрављале, због рођења Фрања Јосифа на тај дан. Срби тада ипак нису попустили, па су напунили цркву грађевинским материјалом и рекли да здање није довршено, како би одложили освештање. По писању митрополита Леонтија Радуловића, црква је освештана 1896. године на Малу Госпојину и посвећена Светом Сави.
Црква је послије Другог j рата претворена у магацин и неколико година није радила. Саборни храм Светог Саве један од симбола града Билеће почео је да се обнавља ове године. Планом је предвиђена комплетна реконструкција крова, фасаде, зидова, иконостаса, пода као и уређење порте. Дио радова, углавном спољних, је завршен, а започета је обнова и унутрашњости храма са великим изгледима да буде врло брзо завршена на радост прије свега Билећана, али и свих хришћана који ће се ту окупљати ради молитве или било ког другог честитог дјела.

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12580″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1508933867331″]
Нема коментара

Напишите коментар