У oрганизацији „Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније“ у Угриновцима је одржано треће по реду Банијско плетено коло

Више од 150 учесника, скоро из свих крајева Србије, учествовало је 28. октобра на овој манифестацији, али су највише пажње на себе скренули они који су дошли директно са Баније да своје сународнике у расејању још једном подсјете на игре и пјесме из њиховог краја. Женска и мушка пјевачка група из Јабуковца и чланови СКД “Просвјета“, пододбор Петриња, уз пјесму, игру и рецитацију позвали су све Банијце да не забораве свој родни крај, да га они чувају тамо, између осталог управо његовањем и очувањем традиције, али прије свега својим битисањем на тим просторима. Манифестација је одржана у Дому културе у мјесту Угриновци (општина Земун).Све учеснике, госте и посјетиоце, прије почетка културно-умјетничког програма, поздравили су Мирослав Ковјанић. предсједник Управног одбора и Душанка Поповић предсједница Скупштине „ Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније“.

ДУШАНКА ПОПОВИЋ

 

МЛАЂИ ДА НАСТАВЕ ТРАДИЦИЈУ


„Манифестациа под називом „Банијско плетено коло“, има за циљ да се окупљамо, да његујемо своју културу и традицију, своје насљеђе, своју пјесму и игру са Баније. Наша изворна народна пјесма и игра банијска његована је на свим мјестима на Банији, играло се и пјевало у разним приликама и разним условима, за вријеме црквених празника, косидби, вршидби, перушања, чијања перја, посјела, када се рађало и крстило, вјерило и заручивало, удавало и женило. Наш циљ као завичајног удружења није само да се ми састајемо и окупљамо, него да ту нашу умјетнучку баштину његујемо, скупљамо, записујемо и обрађујемо како бисмо је пренијели на младе генерације. Управо они треба да је оплемењују, развијају и да та наша културна и музичка традиција кроз млада покољења и даље живи“, рекла је Душанка Поповић, наглашавајући да ова манифестација треба да постане традиционална и да се одржава сваке године са већим бројем учесника.

Пријатеље Баније, уважени госте, учеснике програма и посјетиоце, поздравио је и Мирослав Ковјанић захваливши им се што су дошли да подрже, како је навео „ову вашу и нашу манифестацију“.

МИРОСЛАВ КОВЈАНИЋ

„Захваљујући вама ми смо вечерас овдје. Јесте да је ту било много рада, труда, одрицања ентузијазма, али када видим све ово овдје, онда сам сигуран да је вредило радити на овоме и да ћемо сигурно радити и даље. Прије свега, желим да се захвалим општини Земун на челу са предсједником Дејаном Матићем, која нам је увијек излазила у сусрет, МЗ „Угриновци“ јер нам већ трећи пут, како се наша манифестација одржава, уступају ову салу без било какве финансијске надокнаде, као и Комесаријату за избјеглице и миграције који је финансирао овај пројекат“, рекао је у свом обраћању Ковјанић посебно преносећи и поздраве од Раде Путника  који је због тешке болести спречен да присуствује овом културном скупу. Ковјанић се захвалио и свима онима који помажу рад удружења, а на крају свог говора посебно признање одао је земљацима из Јабуковца, Петриње и Сиска који су превалили велики пут да би учествовали у овом програму.

 

ГОСТИ ОСВЈЕТЛИЛИ ОБРАЗ


Непосредно послије тога водитељка програма Мирјана Јанузовић позвала је изворну пјевачку женску групу „Банија“ да својим наступом отвори ово вече. Након њих наступали су редом фолклорна секција ОШ ,,Станко Марић“ из Угриноваца, женске и мушке пјевачке групе из Јабуковца, Петриње и Сиска,  женска пјевачка група Академског друштва ,,Нови Београд“, мушка пјевачка група КУД ,,Банија – Завичај“ из Мајура код Шапца, женска пјевачка група ,,Банија“ из Пригревице, као и КУД ,,Славонија у срцу“. Програм су пјесмом и игром уљепшале фолклорне секције КУД ,,Седмица“ из Угриноваца и КУД ,,Ћирило и Методије“ са Бусија, а велики аплауз побрали су најмлађи чланови КУД ,,Седмица“ из Угриноваца.

РАЗМЕНА ПОКЛОНА

Свим учесницима, донаторима и онима који су доприњели реализацији овог програма Мирослав Ковијанић је предао захвалнице, а реванширала му се СКД „Просвјета“ пододбор Петриња, поклонивши удружењу Банијаца двије умјетничке слике и како то већ обичај налаже флашу ракије. Након званичног дјела програма дружење је настављено уз музику и пјесму групе „ Славуји са Бусија“.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар