У препуној крипти Саборног храма у Подгорици: Одржана премијера филма „Ластавице Христове“

Премијера филма ,,Ластавице Христове” о животу Митрополита Амфилохија затвориле ,,Дане Митрополита Амфилохија” у крипти подгоричког Саборног храма.

У уторак 1. новембра 2022. године одржана је премијера филма ,,Ластавице Христове” редитељке Јулије Бочареве у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Премијером филма ,,Ластавиве Христове” завршена је манифестација ,,Дани Митрополита Амфилохија” која је отпочела 28. октобра у организацији Митрополије црногорско-приморске и свештеног братства Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгориви поводом обиљежавања друге годишњице од упокојења светопочившег Митрополита Амфилохија.
У крипти Саборног храма сабрао се велики број свештенства, монаштва и вјерног народа који су и на овај начин, својим доласком принијели од своје љубави, пажње и срца према свом вољеном светопочившем Мотрополиту Амфилохију.

У уводном дијелу вечери, прије премијерног приказивања филма, уводну ријеч узео је протојереј мр Пдредраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски који је овом приликом поздравио све присутне, заблагодаривши на великом одзиву, благословивши ово вече.
Он је осврнувши се на суштину живота и дјеловања Митрополита Амфилохија цитирао нобеловца Ива Андрића:

,,Велики нобеловац Иво Андрић је рекао да у земљи мржње највише мрзе онога који не умије да мрзи. Као да је тим ријечима сликао лик и дјело светопочившег Митрополита Амфилохија”.

Прота Предраг је истакао да је светопочивши Митрополит Мафилохије у свијету био познат и признат као велики молитвеник, духовник:

,,Митрополит је пред Светог апостола Луку предао своју душу Господу и умјесто трновог вијенца којег је носио читавог живота добио је вијенац Христовог побједника и праведника. Апостол Цркве Христове, познат у свијету, признат као молитвеник, духовник, Митрополит Амфилохије је својим свештеним дјелом привукао и браћу из далеке Русије”.

Reiner Maria Rilke је рекао да се све државе овога свијета граниче једна са другом, једино се Русија граничи са Богом. Из тог донебесја дошли су нам овдје браћа Руси у оним данима када се Христова револуција у виду светих икона и светих Литија које су се улицама Црне Горе у броју од двјеста хиљада грађана достојанствено избориле за побједу”. – рекао је протојереј Предраг Шћепановић.

Након уводног слова, прота Предраг је позвао продуцента филма Јулиј Цетлин да се обрати свима и каже неколико ријечи о овом несвакидашњем филму и пројекту.

Господин Цетлин је у уводном дијелу образложио да је већ дуго времена проје настанка филма волио да долази у Црну Гору и да обилази светиње, па је недуго затим и упознао лично Митрополита Амфилохија:

,,Овај филм је једно чудо, волио сам да долазим у Црну Гору и да обилазим света мјеста. Нарочито сам долазио код свог друга, оца Алексеја којег је у монашки чин постригао светопочивши Митрополит Амфилохије. Управо ме он упознао са Митрополитом Амфилохијем.”

Он је појаснио да је већ у првим моментима било очигледно да је Митрополит Амфилохије свети човјек, те дс је управо због тога осјетио јаку потребу да говори више о Црној Гори и Митрополиту:

,,Већ од првих тренутака сам разумио да је то свети човјек. Такође посјећујући Црну Гору, имао сам такве мисли, које су ми говориле да требам да људима кажем да постоји такво свето мјесто као што је Црна Гора и да требам рећи више о том светом човјеку”.

Господин Цетлин се потом осврнуо на саме почетке настајања филма:

,,До овога пројекта, никада нисам снимао филм. Ја сам по вокацији музички продуцент. Међутим када сам био на једном вечери, током разговора помињао сам Црну Гору као свето мјесто и Митрополита Амфилохија као светог човјека. Поред нас је била једна дјевојка за столом, а она је у једном моменту рекла дајте да ја снимим филм! Ја сам мислио да је она режисерка, на шта ми је она одговорила да није, већ да је глумица и да отприлике зна како се снима један филм”.

,,Био сам просто у невјерици, будући да сам познавао многе велике режисере и познавао процесе настанка једног филма и колико је то захтијевно и тешко, она је о томе говорила са таквом лакоћом, као да је то ништа!” – рекао је он.

Продуцент господин Цеклин је потом говорио о харизматичној личности светопочившег Митрополита Амфилохија, која је одисала једноставношћу, приступачношћу и великом љубављу:

,,Након првог благослова који смо добили од оца Алексеја, она и ја смо кренули за Црну Гору, видјели смо се са светопочившим Митрополитом Амфилохијем и он је тада благословио да почнемо да снимамо филм. Он нам је дао управо и први интервју у трајању од два сата. Наш је фасцинирало то да један човјек такве величине, прилази тако једноставно и тако топло и блиско са нама разговарао. Знате, у Русији није баш тако, не можете тако лако доћи до неког архијереја и тако лако разговарати са њим.”

Присјећајући се самог процеса настанка филма, он је закључио да овакво дјело може бити само чудо Божије и дјело самог Господа:

,,Нисмо имали никакав сценарио за филм. Режисерка Јулија је све у ходу пто смо гледали и доживљавали током нашег боравка записивала. Све се просто склапало, могу речи заиста, овај филм је режирао сам Господ молитвама нашег Митрополита Амфилохија. Снимали смо у ходу, тако нас је и задесио тај наше на Цркву у Црној Гори од стране тадашње власти, затим смо се нашли у сред свега тога, у сред величанствених Литија”.
,,Такође нас је задесила и епидемија ковида, самим тим и болест и блажено уснуће светопочившег Митрополита Амфилохија. Сам документарни филм нема драматургију, али, видјећете гледањем да ипак она постоји. Знам да је на основу молитава владике Господ благословио моје руке као продуцента, Јулију као режисерку, која је кроз своје срце пропустила сваки догађај, сваки моменат и нашег сниматеља Алсксндра који је био наше очи. Као што је и речено у Јеванђељу: ,,Где су двоје или троје сабрани у Име Моје, ондје сам Ја међу њима”. – поручио је продуцент господин Јулиј Цетлин.

Након више него успјешне премијере филма, који није оставио равнодушним никог од присутних још једном се обратио протојереј Предраг Шћепановић који је заблагодарио цијелој екипи филма на челу са редитељком Јулијом Бочаревом на једном оваквом дивном свједочанству светог живота и дјела светопочившег Митрополита Амфилохија.
Напослијетку, он је најавио и пред-премијеру вишенаграђиваног филма ,,Где си, Адаме” Александра Запорошенка и Александра Плиске у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења која че се одржати у суботу, 12. октобра у 19 часова.

Наиме, филм приказује повучен монашки живот пун аутентичних ликова и свакодневних светаца, који излазе на екран испод омота наших овоземаљских приоритета.

Документарни филм Где си, Адаме?, који ће се уз благослов Патријарха Порфирија наћи пред нашом публиком, сниман је четири године. Ријеч је о фасцинантном извјештају о потпуно неупоредивом начину живота унутар напредне монашке заједнице усред 21 вијека.

„Аутор филма је украјински продуцент, ђакон Александар Плиска, који је заједно са редитељем Александром Запорошенком снимио филм.

Приредио: Борис Мусић

 

Фб страница: Саборни храм Христовог Васкрсења

in4s.net
Нема коментара

Напишите коментар