У Пркосу Ласињском одржана комеморација за 1496 српских жртава усташког покоља

Поводом 80. годишњице, јуче је у Пркосу Ласињском одржана комеморација за 1496 српских жртава, убијених у усташком покољу који је почео 21. децембра 1941. и који је на том дијелу Кордуна трајао до православног Божића 1942.

Даница Мичић из Пркоса је рекла код костурнице усташког злочина у том мјесту да су тада само из тог села побијене 572 особе, међу којима 226 дјеце у доби до 14 година, а поубијани су и мјештани из српских села Стипана, Дугог Села, Трепче и Сјеничака.

Начелник Опћине Ласиње Марио Перчић изразио је жаљење за почињене злочине, док је карловачки дожупан Дејан Михајловић рекао да су на том подручју „људи страдали од нељуди, од људских звијери“, те да је с данашње точке гледишта немогуће схватити како је такав чин уопће био могућ.

“Наш сустав образовања је, нажалост, заказао, и не учи дјецу о томе што се догађало у Другоме свјетском рату. Зато имамо стање да наши ђаци не знају је ли војска НДХ или она антифашистичка, то јест партизани, права, ослободилачка војска“, рекао је Михајловић.

ХИНА, СНВ/Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар