У Шамцу обиљежено 75 година од убиства 71 српског цивила

У Шамцу је данас обиљежено 75 година од усташког покоља 71 српског цивила међу којима је било 10 дјеце.

У Цркви Светог Великомученика Димитрија служена је литургија, а потом су положени вијенци на Споменик децембарским жртвама у Шамцу.

Овај споменик је подигнут прошле године за 56 недужних српских жртава из Српске Тишине, 12 из Шамца, двије жртве из Брвника и једну из Писара, које су 1. децембра 1944. године стријељале усташе.

У Српској Тишини служен је парастос за 10 погинулих бораца и три цивилне жртве у протеклом одбрамбено-отаџбинском, те за 128 мјештана који су погинули у Другом свјетском рату, од којих су 1. децембра 1944. године усташе свирепо убиле 59 Срба међу којима је и 10 дјеце.

Након парастоса и полагање вијенаца у Храму Покрова пресвете Богородице у Српској Тишини служена је заупокојена литургија.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да данас одају пошту невино страдалим жртвама са надом да се сличан злочин неће понављати у историји српског народа.

„Убијени су само зато што су припадали једном народу и једној вјери. У Тишини не постоји кућа која није неког свог изгубила“, навео је Милићевић.

Предсједник мјесне борачке организације Тишина Михајло Ђурђевић рекао је да се у Српској Тишини догодио највећи покољ над српским живљем за један дан у односу на сва села у Посавини и да је мушка популација преполовљена.

„Овдје су страдали невини људи, који су вјеровали комшијама. За њихове гробове се не зна“, рекао је Ђурђевић.

Потомак жртава, осамдесетрогодишњи Гојко Тутњевић, прича да су му усташе 1. децембра 1944. године убиле оца.

„Дошле су усташе у Тишину и покупиле Србе, мирне људе који нису имали ниједну пушку нити су пружали отпор. Њих су преварили и позвали да дођу на састанак у неки штаб и онда их камионом одвезли на кеј на ријеку Саву, превезли преко Саве у Славонски Шамац и свирепо убили“, присјетио се Тутњевић.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар