У Сарајеву ревизија наставног материјала за ратни период – злоупотреба историје на дјелу

У Кантону Сарајево у току је ревизија наставног материјала за основно и средње образовање који се односи на ратни период града од 1992-1995. године и судске пресуде Међународног суда за ратне злочине и судова БиХ. Министарство за образовање, науку и младе допуну наставног штива не базира на историјским чињеницама, него на сугестијама политичара попут министра Наиде Хота Муминовић. Очито да се ради о злоупотреби историје у политичке и идеолошке сврхе, оцјена је академске заједнице у Српској.

Министарство за одгој и образовање Кантона Сарајево посебну пажњу усмјерило је на додатно образовање ученика основних и средњих школа о ратном периоду града и судским пресудама Хашког трибунала и домаћих судова. Наметање ових тема почело је у мају 2017. године када је кантонална Скупштина усвојила нове законе и формирала комисију која је сачинила наставни материјал са четири тематске цјелине од војно-политичког аспекта и свакодневног живота града у ратним условима до ратних злочина и судских пресуда.

Ресорно министарство са министром Наидом Хот Муминовић најавило је овогодишњу ревизију, односно допуну новим судским пресудама и предратним говорима тадашњих представника српског народа.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић подсјећа на препоруку Савјета Европе из 2000. године да се у наставним програмима на свим нивоима период 1992-1995. година не изучава. Међутим, поједини кантони у ФБиХ нису се обазирали на ту препоруку него су почели са блаћењем и оптуживањем српског народа која не престају. Због тих чињеница, прије десетак година, ратне године нашле су своје мјесто и у образовном систему Српске, каже Дамјановић.

– Држимо се принципа, да у тим нашим плановима и програмима апсолутно не вријеђамо ни један народ. Ми желимо да ученике или генерације ученика које сад похађају школе упознамо са чињеницама, са догађијама из 1992. до 1995. године, а да ли ће то бити историјска чињеница, то нека доказују историчари у наредних 50 година – каже Дамјановић.

За професора бањалучког Филозофског факултета Драгишу Васића није изненађење додатно образовање ученика које намећу политичари и поменута министарка. За Васића је недопустива злоупотреба историје у политичке и идеолошке сврхе.

– Прочитао сам да је њихова министарка образовања указала конкретно шта треба да буде у тим садржајима, а то не би требало да буде посао једног министра образовања. Дакле, наставне програме, садржаје уџбеника, треба да пишу историчари – јасан је Васић.

Једнострани приступ образовања младих нараштаја на неистинама у будућности може довести до нежељених дешавања, закључује посалник СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић.

– Праве класичан вид индоктринације будућих генерација, а та индоктринација је превасходно заснована на неистинитим тврдњама. Те нове генерације могу бити проблематичне за будућност свих народа и могу произвести неке негативне последице у некој блиској будућности – каже Којић.

Сарајевска власт и кроз образовни систем и креирање сопствене историје диктира затирање мултиетничког града у којем је живјело 170.000 Срба, од којих је остало још неколико хиљада.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар