У СКЗ-у представљена књига Чедомира Вишњића „Кордунашки процес“

Црна кутија крајишких Срба

Друго издање књиге „Кордунашки процес – Фрагмент у хисторији нестајања“ Чедомира Вишњића, представљено је данас у просторијама њеног издавача Српске књижевне задруге.

Ове године навршило се 75 година од како је у монтираном судском процесу страдало петоро Срба са Кордуна, учесника Народноослободилачког рата зато што су се залагали за аутономију Срба у Хрватској и њихово веће учешће у власти у складу са размерама њиховог страдања и борбе у Другом светском рату.

У политичком процесу у Гоњем Будачком због „сарадње са непријатељима и четницима“ на смрт су 14. јула 1944. осуђени: Вељко Кораћ, члан Народноослободилачког одбора (НОО) Кордуна, Љубо Вујичић, члан которског НОО Слуња, Илија Жегарац, шеф партизанске штампарије, Милан Момчиловић, официр Плашчанског партизанског одреда и партизан Марко Мркић.

Иако је одлука суда била да се осуђени на смрт стрељају, јуче се чуло да су били заклани. Судском пресудом у овом процесу на вишегодишњи принудни рад и губитак грађанских и политичких права осуђени су: Драгић Бунчић, Душан Балчин, Милица Вујчић, Милић Напијало, Милан Напијало, Јово Балчин и Љубо Мартиновић.

Сви догађаји везани за овај процес описани су у Вишњићевој књизи. Поред докумената и сведочења она садржи и стенограм суђења – оптужницу, закључак и образложење пресуде, као и одломке из Дневника убијеног Вељка Кораћа.

– Циљ објављивања ове књиге у СКЗ је да се и партизански кордунски корпус укључи у токове националне културе. Срби у „Кордунашком процесу“ страдали су на невероватан начин, а све учеснике који су били на страни тужиоца мучила је нечиста савест, што сам чуо касније у дугим разговорима са некима од њих. Време радње ове приче је ‘црна кутија’ хисторије крајишких Срба у 20. веку. Улаз и излаз из ње само су назначени – на једној страни кроз покушај хватања везе главних ликова са Адамом Прибићевићем, а на другој кроз неколико овлаш даних назнака о 1950. години и дугом периоду непомућене владавине Комунистичке партије Хрватске – рекао је Чедомир Вишњић.

Удружење бораца Кордуна из Београда ове године је први пут јавно одало пошту страдалим Србима на монтираном „Кордунашком процесу“.

На промоцији и Коштуница

Представљање „Коруднашког процеса“, које говори о мало познатим чисткама унутар партизанског покрета, привукао је јуче у СКЗ велики број јавних личности, међу којима су били и бивши председник СР Југославије и ДСС Војслав Коштуница, некадашњи министар из ДСС Александар Поповић, иначе покровитељ овог издања, историчар Чедомир Антић, Петар Лађевић, Мухарем Баздуљ…

Преузето са: Данас

Нема коментара

Напишите коментар